FamiljFeatureNyheterSamhälle

Morsdag-special i Jakobsberg

Tips på platser i Jakobsberg du kan fira morsdag på:

  1. Lyxa till de med både brunch och SPA på Wärdshuset Lasse Maja och Welcome SPA. Man kan också köpa presentkort och gå vid ett senare tillfälle eller bara unna sig av ena alternativen.  
  2. Ta med mamma på ett mysigt café, i jakobsbergs centrum där du bland annat finner Tasty´s Café. De erbjuder bakverk med varma och kalla drycker.
  3. Utmana mamma på ”bikeparken” som är en cykelbana med olika utformningar och svårighetsgrader. Brukets naturområde erbjuder även härlig natur med närhet till Mälaren, badplats och grillplats.

Tankar kring morsdag:

  1. Hur ska du fira morsdag?
  2. Har du något kärt minne med din mamma?

Erik Hamberg, 21 år
1. Mamma fyller 57 år idag och vi i familjen ska fira henne imorgon. Vi säger bara ”grattis” till henne på morsdag. Vi firar både hennes födelsedag och morsdag samtidigt, det är enklare.
2. Vi åkte tillsammans till New York under 2014. Det var roligt att få lära känna min mamma som vuxen nu när jag har blivit äldre.

Martina Martorell, 22 år
1. Det brukar vara jag, mamma, mormor och mina systrar som firar. Det viktigaste är att umgås. Så vi brukar gå på bio tillsammans.
2. En gång åkte vi till Grekland tillsammans, det var fantastiskt.

Jabbie Daramy, 34 år
1. Nej det blir inget, tyvärr.
2. Det finns många fina minnen, men den bästa dagen är när jag tog studenten. Hon reste långt för att se mig den dagen. Jag blev väldigt lycklig av att ha min mamma närvarande på en sån stor dag.

Morsdag genom tiderna

Morsdag är idag för många en kär högtid. Vi uppmärksammar och uppskattar mödrar i familjen sista söndagen i maj. Dagen instiftades i Sverige 1919 och efterliknande firandet i USA.

Häftet “Mors dag” gavs ut 1920 med instruktioner om hur dagen kunde firas:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Källa nordiska museet

Text av: Neda Ameli, Miriam Linné och Viviana Celsius
Foto av:
Neda Ameli och Miriam Linné

neda.ameli@jakobsbergsfolkhogskola.se
miriam.linne@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar