FeatureNyheterSport

Tipsen för en hel och säker cykel


Cykelsäsongen har dragit igång och på vägarna får man se upp för både snabba och långsamma cyklister. Vi i Järfälla iFokus har samlat de bästa tipsen för att du som cyklist ska känna dig trygg på cykelbanan.

Lennart Östholm driver Järfälla Sport och Cykel och får in runt 100 cyklar i månaden. Punktering och problem med växlarna är den vanligaste anledningen till att kunder kommer dit. Han har själv fyra stycken cyklar av olika modeller och har levt i en värld av stålhästar sedan barnsben. Hans föräldrar drev en cykelverkstad i Jakobsbergs centrum och Lennart jobbade där redan i tidig ålder. Med sina 47 år i branschen ger han oss de bästa tipsen för att öka livslängden på det älskade transportmedlet.

Håll cykeln ren:

– Renlighet är det bästa för cykeln. Varmt vatten och minimalt med yes. Om man inte tar bort saltet från cykeln halverar man cykelns livslängd. Olja kedjan efter att du tvättat den för att den ska hålla längre och glida bättre.

Bromsarna:

– Kolla bromsklossarna så att inte gummit stelnat. Om bromsklossarna är hårda och inte tar när du bromsar så ska man byta ut dem. Kolla detta innan olyckan är framme.

Viktigt med luft i däcken:

– Pumpa däcken med mer luft än du tror. Använd en fotpump eller besök en bensinstation för att få i rikligt med luft. Pumpa däcken några gånger under vintern också för att däcken ska hålla längre och för att förhindra punktering. Ventilen kan ibland behöva bytas om du märker att luften pyser ut.

Se till att du syns i mörkret:

– Kontrollera att lyset fungerar. Att cykla utan lyse när det är mörkt kan ge dig upp till 700 kronor i böter. Det finns billiga lampor som är enkla att sätta på och ta av cykeln. Det är bra för din säkerhet och för att slippa en tråkig bot.

Ringklockan:
– Det är också lag på att ha ringklocka. Testa så att den fungerar innan du ger dig ut i trafiken. Har den gått sönder så finns det billiga klockor som är enkla att montera.

Text: Caroline Bondhus Lindgren

Foto: Adam Alexander Johansson

Lämna ett svar