FeatureMiljöNyheter

Här får hundarna springa fritt

I Järfälla finns det nio hundrastgårdar. De är utspridda i stadsdelens olika bostadsområden och är en del av trivselmiljön. Här får hundarna springa fritt utan koppel och träffa andra hundar. Även för ägare är rastgården ett uppskattat inslag. IFokus har träffat hundarna Baileys och Hakaro och deras ägare delar med sig av sina upplevelser av hundrastgårdarna.

På hundrastgården Viksjöleden/Ynglingavägen intill Nibbleparken springer den 2-åriga Rottweilern Baileys glatt omkring. Han är här med sina farföräldrar Birgitta och Peter för att få springa av sig lite. Baileys ägare är parets son som bor i huset bredvid Nibbleparken och de berättar att han brukar gå till hundrastgården så gott som dagligen.


Järfälla kommun bjuder på påsar och annan information som berör djurägare.

– Det är suveränt med rastgårdarna. Helt perfekt. Det är så fint på den här med träd och gräs. Det är något vi saknar i Kungsängen där vi bor. De finns, men de är inte lika fina och så har de tagit bort plastpåsarna där. Här är det alltid hundar. Läget avgör också vart man ska gå. Det måste vara centralt, säger Peter medan han kastar pinnar som Baileys ivrigt hämtar.


Peter och Baileys älskar att umgås.

Koppeltvånget som gäller i landet är mer en rekommendation. Det är endast extremt väldresserade hundar som får gå lösa under sommartid men då ska de hållas nära enligt Naturvårdsverkets tolkning.

– Vi hade en schäfer som blev påhoppad av en dobberman. Hon blev förstörd av den händelsen så då hade vi önskat att de följt förbudet. För allas skull, säger Birgitta.


– Här får Hakaro känna sig fri,säger Younes.

Den 4-åriga Japanska spetsen Hakaro med ägaren Younes kommer in på rastgården. De är grannar med Baileys och hundarna hälsar glatt på varandra. Younes håller med om att rastgården är en jättebra plats för både hund och ägare.

– Hakaro är rädd för människor. När han var liten var uppfödarna hårda mot honom. De ville att han skulle bli utställningshund men det ville inte han. Så han fick gå med munkorg. Det påverkade honom. Här på rastgården får han känna sig fri. Det betyder mycket, säger Younes.

Hundarna tävlar om pinnar och uppmärksamhet medan ägarna pratar vidare. Alla är överens om att rastgården är ett positivt inslag i deras vardag.

– Det enda som saknas här är en askkopp. Det ligger fimpar överallt och Baileys äter allt, så en askkopp hade känts mer säkert, säger Peter.


Younes myser med sin granne.

Liten paus efter mycket spring för 2-åriga Bailey.

Fakta

I Järfälla finns det 3367 hundar registrerade i jordbruksverket. I Sverige är det lag på att registrera sin hund med namn och chipnummer. Det kostar från 40-120 kr beroende på betalningsmedel. Syftet för kommunen är att få översikt om antal djur och för att lättare hitta ägarna om hunden sprungit bort.

Länk till kommunens karta om hundrastgårdar

Text: Miriam Linné

Miriam.linne@jakobsbergsfolkhogskola.se

Bild: Viviana Celsius

Lämna ett svar