FeatureKulturNyheter

En mur för alla

Järfällas högstadieelever har fått måla muren intill aktivitetshuset Huset på höjden i Söderhöjden. Temat för konstprojektet är Järfälla: dåtid, nutid, framtid.

Den långa muren i sprakande färger livar upp den annars ganska trista terrassen utanför Huset på höjden. En röd stuga med vita knutar anno 1919 är målad intill en dystopisk stad år 2119. Bakom projektet står Street Corner tillsammans med aktivitetshuset. Verksamhetsledaren Erika Magnusson är initiativtagaren, och tanken med projektet är att föra samman de olika verksamheterna i aktivitetshuset.
– Den tidigare muren var väldigt trist och bjöd in till vandalism. Vi ville bjuda in ungdomar till att vårda och värna om den istället, säger Erika.

Elever i åldrarna 14-16 år från skolor runt om i Järfälla har fått tolka sin kommun utifrån temat. De har blivit indelade i blandade grupper från olika skolor.
– De har fått nya kompisar och de får prata om det som är viktigt, säger Erika.

Hon berättar om ett avsnitt på muren där elever har målat Söderhöjden. Den föreställer en polisbil som jagar en moped på flykt. Droger och vapen övergår i händer som sluter fred. Framtiden har de illustrerat precis så som den ser ut idag. De tegelfärgade höghusen, Ica nära som är mötesplatsen och buss 544 som tar dem hem.
– De vill lyfta det fina med Söderhöjden, att det ska vara en plats för alla. Ett Järfälla för alla.

Söderhöjdens oroligheter och möjligheter.

Den 25 maj är det vernissage. Hembygdsföreningen ställer ut sin tolkning av temat tillsammans med ungdomarna.

Text: Rosanna Berg
rosanna.berg@jakobsbergsfolkhogskola.se

Bild: Ursula Rundin
ursula.rundin@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar