KulturNöjeVideo

Garnfantasten Kicki Trodin nystar i Järfällas historia

Hos Jakobsbergs främsta stickare Kicki Trodin råder varken brist på garn eller nyfikenhet. Genom handarbetet lär hon sig om allt från Andréexpeditionen till Barkarbys gamla militärflygfält, som inspirerat till ”Järfällatröjan”.

I garaget står säckar fulla med ull som fortfarande luktar svagt av jord och får. Ullet kommer från fåren vid Görvälns slott, som Järfälla i Fokus besökte tidigare i veckan.

– Jag önskar jag hade kunnat vara med på klippningen! Annars blir det lite såhär, att jag får rensa, säger Kicki Trodin och plockar upp halmstrån som blandats med ullet. 

Stegen från bräkande får till färdigstickad tröja är många, men inte långa, för Kicki Trodin. Hon är tacksam över att ha nära till fårbönder i området. En del av ullet spinner hon själv, men det mesta skickar hon till ett spinneri på Gotland. 

Källarvåningen i villan i Jakobsberg består av garnbutik, ateljé och färgeri. Alla hyllmeter med garn i butiken har Kicki Trodin färgat själv.  

– Jag älskar att färga garn med torkade valnötsskal. Det blir en härlig brun färg, säger Kicki Trodin. 

Estetiskt utsmyckad entré till Ateljé Huskroken i Jakobsberg.

Att Kicki Trodin trivs i sitt garnparadis råder det ingen tvekan om. Hon visar garn, stickböcker, stickbeskrivningar och egengjorda plagg med stor entusiasm. 

– Här är Järfällatröjan! Säger hon och pekar mot en fantasifullt färgsprakande tjocktröja. 

“Järfällatröjan” är inspirerad av Barkarbyfältet, tidigare militärt flygfält och förbjuden mark. Svea flygfottilj verkade där fram till 1974, men ännu råder viss mystik kring de tomma militära anläggningar som ligger kvar. 


En lördag hösten 2019 satt Kicki Trodin och spann tillsammans med andra ullintresserade på

Folkets Hus i Kallhäll. In kom tidigare informationschef på kommunen Catharina Söderbergh, som uppmärksammade Kicki Trodin på att det gjordes en handstickad Järfällatröja i slutet på 80-talet. Stickbeskrivningen hade tagits fram utifrån textilkonstnären och Järfällabon Eva Hallaskas formgivning. 

– Jag blev förstås väldigt nyfiken, säger Kicki Trodin. 

Under ett möte med kvinnorna som engagerat sig i Järfällatröjan på 80-talet kom Kicki Trodin över stickbeskrivningen. Det var Berith Söderberg, dåvarande kommunfullmäktiges ordförande, som överlämnade beskrivningen. 

Kicki Trodin spårade upp stickbeskrivningen till “Järfällatröjan”, som är formgiven efter Barkarby flygfält.

Kicki Trodin är uppvuxen i Dalarna men flyttade till Ronehamn på Gotland i 50-årsåldern, där hon startade eget garnmärke. Efter 12 år på ön flyttade hon till Järfälla för att komma närmare de 14 barnbarnen. Men garnverksamheten slutade inte i och med det. 

– Jag har mycket på gång, jag är en riktig föreningsmänniska. I höst kan vi nog börja med fler aktiviteter igen. 

Under coronapandemin har Kicki Trodin anordnat digitala stickcaféer. Det är mestadels äldre kvinnor som deltar, men Kicki Trodin märker att allt fler unga visar intresse för handarbete. 

– Det är positivt att yngre upptäcker tjusningen med stickning. De är ju bra på att komma på nya uppfinningar också. Till exempel min E-spinner! säger Kicki Trodin. 

Hennes gamla klassiska spinnrock i hörnet må vara imponerande i sin utformning men en praktisk E-spinner består bara av en spole fäst till ett batteri, vilket effektiviserar processen.

Den senaste tidens larm om global garnbrist är inget Kicki Trodin lidit av, eftersom hon inte importerar garn. Bristen beror framförallt på att de stora garnfabrikerna i Kina, USA och Indien drabbats av nedstängningar under pandemin.

– Nej, garnbrist är jag inte orolig över. Det finns massor av ull att ta tillvara på i närheten, säger Kicki Trodin. 

Se Kicki Trodin i sin ateljé här:

Om Kicki Trodin 

Namn: Kicki Trodin. 

Ålder: 71. 

Bor: Jakobsberg. 

Gör: Driver Ateljé Huskroken.

Stickar just nu: Olika projekt samtidigt, bland annat utifrån ett mönster av en tröja som användes under den mytomspunna Andréexpeditionen. 

Favorittillbehör i stickkorgen: “Jag kan inte välja ett, så jag väljer hela skålen jag har bredvid teven. I den har jag det allra nödvändigaste nära till hands!”

Lisa Barkholt Nord

lisa.nord@jakobsbergsfolkhogskola.se