NyheterSamhälleSenaste

Glädjebesked för Unga Örnar – får vara kvar

Nedläggningen som hotat Unga Örnars fritidsverksamhet i Jakobsberg har fått avslag. Efter hårt arbete med namninsamling mot förslaget uttrycker nu barn och ledare i verksamheten glädje över beskedet.

Under onsdagsförmiddagen kunde fritidsledarna på Unga Örnar meddela att verksamheten får vara kvar. Fritidsförvaltningens förslag om ett nytt regelverk gällande fritidsstöd skulle tvingat verksamheten att lägga ner, men det blev inte antaget av fritidsnämnden.

– Det är en stor lättnad. När jag fick höra att den här platsen kanske skulle försvinna var det som att en värld gick sönder, säger ungdomsledaren Linnéa Klinke från Unga Örnar i Jakobsberg.

Barnen i verksamheten har tagit del av den demokratiska processen, och blev mycket upprörda över förslaget.

– “Va? Men det går ju inte!” sade många av barnen, berättar Towe Ringström, 51, fritidsledare på Unga Örnar i Jakobsberg.

I Jakobsberg har Unga Örnars välkomnande miljö varit en trygg plats för barn och unga. Den avgiftsfria verksamheten ger fler barn tillgången till värdefull fritid, oavsett familjens ekonomiska situation.

På tisdagen lämnade Linnéa Klinke, 19, och två andra unga från verksamheten över namninsamlingen till kommunpolitikerna, som röstade om förslaget. Att många Jakobsbergsbor har en varm relation till verksamheten framgick tydligt – på mindre än en vecka hade barn och ledare lyckats samla in 2736 underskrifter mot förslaget.

Förslaget skickas nu på återremittering. Ledarna på Unga Örnar hoppas kunna påverka politikerna i kommande beslut genom fortsatt namninsamling och Jakobsbergsbors personliga berättelser om platsen.

– Det här är som en ny glöd. Det finns hopp. Nu kan vi få politikerna att förstå hur viktigt Unga Örnar är, säger Linnéa Klinke.

Unga Örnar
Linnéa Klinke är ungdomsledare på Unga Örnar, och är nu ombudsman på Unga Örnar Stockholms län.

Text: Alva Warnström Mårsén
alva.warnstrom.marsen@jakobsbergsfolkhogskola.se