FeatureKulturNyheterSenaste

Hallå där!

… tränaren Ida-Maria Lehto, 26, som var med och tog guld i nordens största cheerleading-tävling i början av december.

 

Ni vann guldpokalen i Nordic All Level Championship, hur känns det?
– Det kändes kul och som en lättnad. Det visar att vi är på rätt spår inför resten av säsongen. En säsong är som ett läsår i skolan, man börjar under hösten och slutar i juni. Laget är på 24 personer och är mellan 14-20 år. Vi stötte på en del utmaningar under förberedelserna, några slutade eller hade skadat sig. Men alla i laget var självsäkra och hade roligt. Det räckte hela vägen till guld.

Beskriv cheerleading för den som inte har koll!
– De som turnerar professionellt och tävlar på fritiden, som jag, kallas allstar cheerleading och växer mest just nu. Laget sätter ihop en koreografi som sedan domaren poängsätter, utifrån olika moment, till exempel: kast, dans och ibland en ramsa.

Hur kommer det sig att du började med cheerleading?
– När jag var 12 år såg min kompis mamma en annons i tidningen och en nystartad förening tränade i en skola nära oss. Cheerleading hade precis kommit till Uppsala och min kompis ville testa men vågade inte själv. Så hon drog med mig. Jag fastnade på en gång och fortsatte. Nu har jag hållit på med cheerleading i 14 år.

Action Athletics Blitz tog med sig guldet hem från tävlingen i Göteborg 7 december 2018.

Berätta mer om cheerleadingklubben Action Athletics Järfälla?
– Från början var vi 30-40 stycken och nu har det exploderat. Vi har växt snabbt och det har varit kul, men jobbigt. Vi är närmare 160 personer och har ett lag för varje åldersgrupp. Jag är tränare för två lag och många har aldrig gått cheerleading förut. I år har vi tre lag som ska tävla.

Hur håller du motivationen uppe?
–Cheerleading är en underskattad idrott som är tuff. Ibland blir det dippar och stressigt. Alla barn, ungdomar och vuxna motiverar mig. De hade inte kunnat träna i Järfälla om inte jag hade startat föreningen. Det är en lagsport där alla personer behövs, lång som kort. Vi är en mångfald.

 

 

Bild:
Privat

Lämna ett svar