RepotageSenasteSportTräning och hälsa

IFK Viksjö satsar på gåfotboll – “Rörelse istället för piller”

Det går undan när IFK Viksjö spelar sin träningsmatch. Foto: Sebastian Stormgaard.

Lomma lufsa lunka – traska tassa tåga. På tisdagsförmiddagar samlas ett 60-tal seniorer från IFK Viksjö Gåfotboll på Viksjövallen för träning. Hit kan alla över 55 år komma för att träna gåfotboll. Fokus ligger på det sociala – kaffet och kakorna hägrar efter den 60 minuter långa träningsmatchen.

Det är vibrerande vårväder, fåglarna kvittrar i samstämmighet med de avlägsna ropen från 55-plussarna på Viksjövallen. En stenhård crossboll i midjehöjd tvärs över planen. Tic – tac – klappspel och en kraftig tåpaj träffar ramen så det sjunger i virket. Passningsspelet sitter tajt när Viksjö IF gåfotbollsklubb tränar på Viksjövallen. Här handlar det mer om att låta bollen göra jobbet, snarare än att knata snabbare och riskera en avblåsning för otillåtna springsteg. 

Susanne Eriksson dribblar med bollen. Foto: Sebastian Stormgaard.

“Nej jag är så dålig”, ropar en spelare på planen när de tappar bollen över kortlinjen.

– Säg inte att du är dålig, säg “fan” istället – eller något annat. Man ska inte säga att man är dålig, du är jättebra. Ropar tränaren Thommy Jonnarth peppande från sidlinjen.

Värmen ligger inte bara i den friska vårluften – på torsdagens träning är det omöjligt att inte charmas av  den hjärtliga stämningen mellan lagkamraterna och tränarna. Och trots att krämporna är många håller de ett gott humör. 

-Det är mycket krämpor. Said där borta har diskbråck, det är han inte ensam om, berättar Thommy. 

Receptbelagd rörelse heter det, berättar tränaren Thommy Jonnarth. FaR – fysisk aktivitet på recept är en prisad metod som används för att främja fysisk aktivitet hos patienter inom hälso- och sjukvård – ordinerat av läkare. 

– Istället för att äta ett piller får de komma hit och röra på sig. Och sen är det såklart det sociala också. Många ensamma gamlingar kan komma hit istället för att sitta hemma, spela fotboll och fika tillsammans. Det är jätteviktigt, säger Thommy Jonnarth.

– Här kommer Benke, vår toppspelare. Tillägger han och pekar mot parkeringen.

Benke Gårdefors kommer till träningen 20 minuter sent. Idag är han skadad med knäproblem men hoppas på att vara tillbaka nästa vecka. Ett långt fotbollsliv med bland annat 20 minuter spelade i allsvenskan med Örebro SK gör att han lätt drar på sig skador. Nu har han kommit för att kolla på träningen och ta en kopp kaffe med lagkamraterna efteråt. 

Du som har spelat massa fotboll, hur är det att ställa om från att springa hela tiden?

– Det är skitsvårt. Löpsteget sitter liksom i muskelminnet. Man får passa sig.

Susanne Eriksson har spelat för IFK Viksjö i två år och berättar att hennes fotbollsintresse tidigare i livet varit svalt. 

– Nu drömmer jag om fotboll om nätterna. Man ligger i sängen om kvällarna och tänker på vad man kunde gjort annorlunda i en situation på planen, säger Susanne Eriksson och skrattar.

– Ja, det trodde man faktiskt inte, att det skulle bli såhär. Det är jätteroligt. Tillägger hon.

IFK Viksjös gåfotbollsklubb grundades 2018 och spelade sin första träningsmatch en dag innan rivalen Enskede BK. Detta gör alltså IFK Viksjö till Stockholms första gåfotbollsklubb, med en dags marginal. Historien är viktig för Eva Holm Sundbergh. Men viktigast av allt är anledningen till att hon är här.

– Kamratskap, rörelse och kaffe. Kaffet är höjdpunkten. Seriespel är också fantastiskt roligt. Vi spelar matchen och sen är det kaffe och vi hänger kvar och pratar med motståndarlaget, berättar Eva Holm Sundbergh.

Eva Holm Sundbergh vilar efter träningen. Nu ser hon framemot kaffe och fika. Foto: Sebastian Stormgaard.

Tisdagens träning är det sista träningstillfället innan IFK Viksjö två dagar senare ställs mot IF Olympia på hemmaplan.

Text: Sebastian Stormgaard
sebastian.stormgaard@jakobsbergsfolkhogskola.se