FamiljKulturMatNöjeOkategoriserade

Årets nya glassar – en sötsliskig besvikelse

Foto: Ylva Wennerström

Sommaren närmar sig med stormsteg, och årets nya glassar är äntligen här. Men var de värda att vänta på? Järfälla i Fokus testar utbudet i Jakobsberg. 

Mitt i väderskiftningen från kall vår till nästan direkt en sommarvärme tar vi oss ut för att undersöka utbudet av årets nya glassar i Jakobsbergs kyldiskar. Vi har hört att det ska finnas både veganska alternativ och barnglassar som färgar tungan blå, men till vår besvikelse hittade vi varken några veganska eller någon glass specifikt riktade åt barn i matbutikerna i centrala Jakobsberg. Men tre nya Magnumsorter (varav en inte syntes till i Jakobsberg), det måste vi ju bara få mer av! De stora glassföretagen satsar tydligt på de vuxna konsumenterna, som verkar bli allt mer sötsugna med åren. 

Istället för att göra nya och spännande glassar, slänger företagen allt mer socker och konstgjorda smaker rakt ner i glassmaskinerna, men i slutändan faller det pladask. Sockret verkar bli en nödlösning för glassindustrin, och trenden lutar alltmer åt “extra allt”. Men ska inte glass längre smaka gott?

Dessutom verkar glassen minska i storlek. Kanske är det av snålhet, men vi tror att det har att göra med sötman. Årets nya glassar har blivit lika söta som praliner, och tillverkarna verkar argumentera att inget passar bättre med sött än sött. Men vad som helst som inte smakar sötsliskig parfym, menar vi på redaktionen. Ge oss något spännande. Som bäst i test-glassen för i år. Läs vidare för att få reda på vilken glass som vann.


Cornetto Citron (GB Glace) 
En blandning mellan vanilj- och citronglass med en syrlig, parfymerad citronsås på toppen. I struten, som för övrigt inte passade i glassen i stilen, hittade vi en gul citronglass utan smak. I helhet var den syrlig och söt på samma gång, men mer naturlig citronsmak åt folket!

Kommer den överleva till nästa år? Slutsatsen på denna glassen var att den var inget speciellt. De vanliga Cornetto-strutarna är godare och mer eftertraktade, som dessutom passar strut-smaken bättre. 
Pris: 27 kr

Poäng: 4/10


Marshmallow (Triumf Glass) 
En gräddglass med smak av marshmallow, doppad i choklad med kaksmulor. Men vad är marshmallow-smak? Enligt oss på redaktionen är marshmallow en smak av vanilj, men denna glassen smakar hallon. Men hallonsmaken var inte för att stanna, då chokladen tog över smaken. Konsistensen var dock lika fluffig som en grillad marshmallows, vilket var uppskattat!

Kommer den överleva till nästa år? Trots en rolig tanke, är den inget speciellt för glassvärlden. Den har inte det lilla extra som en glass behöver för att slå sig fram i dagens glassklimat. Här var konsistensen grejen, men smaken väger inte upp det.
Pris: 31 kr 

Poäng: 3/10 


Magnum Wonder Golden Toffee (GB Glace) 

Krämig gräddglass med en kärna av dadel och kola, överdrag av karamell-choklad och krispiga mandelbitar. En glass som kan liknas med en avokado-stor pralin. Det räcker med en liten bit, sen blir det för mäktigt. Den extremt söta smaken kom från smörkola som liknade julknäckt. Däremot kände vi inte smaken av dadel. 

Kommer den överleva till nästa år? Likt många andra glassar från Magnum går de flesta in i varandra med samma smaker. Den var något nytänkande och speciellt, men blev för mycket sötma och därför tror vi inte att den kommer vara någon hit i Jakobsberg. 
Pris: 31 kr

Poäng: 3/10


Glassbåt med rabarber och kardemumma (Sia Glass) 

En gräddglass med smak av kardemumma, sylt av rabarber och ett kolatäcke. Jämfört med de andra glasserna var denna en riktig smakexplosion. Den hade tydlig smak av kardemumma som liknade en hembakad och smörig bulle. 

Rabarbersylten såg inte till att använda råvarans fulla och naturligt syrliga potential, vilket skulle passa glassen bättre, utan lät sötman ta över. Dock var rabarbersmaken i sig mycket tydlig och uppskattad. Kolatäcket blev dock för sött i sammanhanget och hade kunnat ersättas med chokladöverdrag. Som slutsats var den en bra glass helt enkelt, men i och med att kardemumman tog över ibland var den inte välbalanserad eller väluttänkt. 

Kommer den överleva till nästa år? Detta är en limited edition i frysdisken, vilket kanske är lika bra. Vi hoppas på en förbättrad version till nästa år. Då får den gärna stanna kvar över en längre tid, men inget slår den klassiska glassbåten. 
Pris (6-pack): 45 kr

Poäng: 6/10 


Nick’s Mango Passion (Nick’s) 

En sockerfri vaniljglass med sås av mango och ett överdrag med bitar av passionsfrukt blandat i en vit choklad. En glass som inte bjöd upp våra smaklökar till dans, men perfekt om man vill ha ett sockerfritt alternativ. Glassen, inte minst mangosåsen, hade en parfymerad syrlig mangosmak, men på samma gång fräsch. Den vita chokladen blev snarare unken på samma sätt som havremjölk kan vara. En riktig delad upplevelse som avslutades i att helheten var en besvikelse. 

Kommer den överleva till nästa år? Svårt att säga. Som en sockerfri glass kan den absolut överleva med sin syrlighet, men som glass är det svårt att tro det, då den kemiska smaken tar över. 
Pris: 33 kr  

Poäng: 2/10


Hockeypulver Supersalt (Triumf Glass) 

En riktigt saltig glass för alla lakritsälskare där ute i Jakobsberg! En lakritsgräddglass med salt lakritsfyllning (en lättflytande lakritssås), doppad i lakritsöverdrag med salt strössel. Näst intill för salt om man äter hela glassen, å andra sidan sitter den mesta lakritssmaken i överdraget av glassen, när man tuggar på saltströsslet. Däremot trillar lakrisströsslet av hela tiden som en glittrig ögonskugga och hamnar överallt, men det väger smaken upp med en välsmakande och rik lakritssmak. 

Kommer den överleva till nästa år? Den passar perfekt om man är ute efter en annorlunda smak på glass, trots dess alldagliga lakritssmak. Det salta från glassen är en smak som man inte hittar i alla frysdiskar. Men den var inget speciellt. 
Pris: 23 kr

Poäng: 7/10


Magnum Euphoria Pink Lemonade (GB Glace) 

En söt citrongräddglass med fräsch hallonsorbet i mitten, täckt av vitchoklad och frystorkade hallon. Krispig och läskande, men den vita chokladen tar över lätt. Delade meningar hos redaktionen, vare sig om sötman tog över eller om syrligheten balanserade upp den. Därför får glassen 5/10. 

Kommer den överleva till nästa år? Svårt att tro. Den är väldigt lik Magnum White Chocolate Strawberry som har varit en favorit i många år. 
Pris: 31 kr

Poäng: 5/10


Efter vårt glasstest blev det mesta en besvikelse för oss på redaktionen. Vi hade hoppats på fler barnglassar och mindre vuxna smaker. De flesta glassarna var goda, men något för söta eller inget speciellt. 

Trots detta var det ändå ett roligt och överraskande test, men nu kommer vi inte äta mer glass på några veckor!

Slutresultatet visar på att Sias nyhet Glassbåt med rabarber och kardemumma hamnar i toppen, men även om den fick ett högt betyg med sin goda rabarbersmak, var Triumfs Hockeypulver Supersalt bäst i test, med sin salta och spännande smak. 

För mer lokala glassar i sommar, kolla in Glassbaren som öppnar nästa vecka på Riddarplatsen, mitt i Jakobsberg. 

Text: Malva Räihä
malva.raiha@jakobsbergsfolkhogskola.se

Text och foto: Ylva Wennerström
ylva.wennerstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se