NyheterSamhälleSenaste

Järfälla kommun startar “Cykling utan ålder”

Volontärarbete för äldre har under flera år väckt stort engagemang i Järfälla kommun. Det innebär att personer kan anmäla sig som volontärer för att på olika sätt vara ett sällskap till personer över 65 år. Nu startar kommunen ett nytt projekt – Cykling utan ålder.

– Det blir en extra guldkant på tillvaron för de äldre, säger Madeleine Enström som är aktivitetssamordnare på Kallhälls mötesplats och en av de ansvariga för Järfällas engagemang.

Projektet “Cykling utan ålder” är ett internationellt engagemang som finns i flera städer och kommuner. Syftet är att äldre personer ska få komma ut och uppleva sin närmiljö, genom att bli skjutsade av volontärer i lådcyklar. Järfälla kommun blir den 34:e kommunen i Sverige att haka på trenden. 

Madeleine Enström jobbar som aktivitetssamordnare på Kallhälls mötesplats och är en av de ansvariga för Cykling utan ålder i Järfälla kommun. 
Foto: Järfälla Kommun

– Vi som jobbar på mötesplatserna finns för att bryta ensamhet och bygga broar mellan människor. Det här blir en möjlighet till folk att få komma ut, berättar Madeleine Enström. 

Enström hoppas på att kunna erbjuda cykelturer för äldre i juni. På grund av pandemin kommer volontärer bara kunna skjutsa en person i taget. 

 – Det ska bli jättekul! Vi bor i en väldigt cykelvänlig kommun med fina cykelvägar och nära till natur och vatten. Poängen är att det ska kännas tryggt för den som blir skjutsad och att man ska kunna prata under tiden, därför ska man inte cykla så fort, säger Madeleine Enström. 

Barbro Sundgren har varit en aktiv volontär i Järfälla kommun sedan hösten förra året. Hon är med nästan varje dag på olika aktiviteter. 

 – Jag njuter så otroligt mycket om jag kan göra någonting för andra människor. Det är så härligt att se om jag kan vara någon behjälplig glädje. Jag försöker se till att alla är med och att ingen känner sig utanför, säger Barbro. 

På en av aktiviteterna deltar Ulla Barkenäs som tycker det är positivt med kommunens engagemang. 

 – Det är jättehärligt med alla aktiviteter, här har varit så dött annars. Vi är aktiva varje dag, jag tycker bäst om när vi är ute och går tillsammans – eller gör musikquiz! säger Ulla Barkenäs.

Ulla-Britta Bengtsson, Gunlög Forsberg, Ulla Barkenäs är på samlingsplatsen och väntar på att promenaden ska börja. 
Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre

På en vecka har Järfälla kommun fått 30-40 volontärsansökningar. Alla volontärer genomför en kort utbildning och kan sen lägga in sig i ett schema för vilka tider de vill cykla. För att bli volontär krävs god cykelvana, lokalkännedom och ork att cykla minst 3 mil på en dag. 

Amanda Wilhelmsson
amanda.wilhelmsson@jakobsbergsfolkhogskola.se