KulturNöjeSenaste

Kallhäll-komikern: “Jag var mytoman som liten”

Foto: privat

Robin “Maskinistet” Berglund berättar om uppväxten i Kallhäll, om konsten att inte vara problematisk som komiker och skriver skämt med plattformen X som “slasktratt”.

När Robin Berglund, känd som “Maskinistet” på instagram, inte sysslar med standup hittar man honom som manusförfattare på SVT:s satirprogram “Svenska Nyheter”. Han är även huvudpersonen i podden “Mina Vänner-boken” och hörs ofta i morgonradion “Fotbollsmorgon” där han lägger humoristiska analyser om fotbollsvärlden. Sedan 2020 har han även årligen släppt böcker, där han i en humoristisk anda sammanfattar sina skämt under året som gått. Helt enkelt en mångsysslare av rang.

Järfälla i Fokus har fått en exklusiv intervju med mångsysslaren, där han berättar om uppväxten i Kallhäll och sin karriär.

Vem är du?
– Jag fyller 34 i veckan. Och har varit komiker i tio år snart. Och gör standup. Och så skriver jag manus för tv. Och så poddar jag. Och lite… Ja. Ungefär så. Det skulle jag säga är det jag gör. 

Vad är ditt bästa, roligaste barndomsminne från Kallhäll?
– Oj, vad bra fråga. Nu ska jag komma på något kul…Det var nog när jag var på ängen i Kallhäll och spelade fotboll. Då räddade jag en straff av Henok Goitom. Men jag var också mytoman när jag var liten. Så jag kanske minns fel. Men så minns jag det, i alla fall. 

Varför hänger du mycket på plattformen X? 
– Jag ska nog sluta vara det. För det är helt fruktansvärt. Idag såg jag en kille som typ blev avrättad på X. Så jag vill inte vara kvar där längre. Det har blivit helt hemskt. Men jag sysslar med standup. Och då ska man skriva mycket skämt för att vara bra på det. Och då är det bra med till exempel X att man kan testa skämt. Så jag har det som liksom slasktratt, kan man säga. Kvantitativt skämtutlopp. Därför har jag det.

Vad skulle du säga är det roligaste att skämta om? Alltså vad går oftast mest hem för folket? 
– När folk känner igen sig men de inte visste att de gjorde det. Man får vara den som först skapar igenkänning. Det bästa är ju när folk känner att de har tänkt det innan. Men inte riktigt har tänkt det innan. Folk kanske tycker att det är konstigt att man är naken i bastun till exempel. Det är en sån där grej som jag gissar att folk håller med om. Men inte har formulerat själva. Och så kanske man bygger ett skämt kring att det är konstiga regler i bastun. Alla har varit i en bastun någon gång och tycker att det är lite konstigt. Varför är det fräschare att vara naken än att ha ett par byxor på sig? Det borde ju vara fräschare att inte vara naken.

Text: Cornelia Möller
cornelia.moller@jakobsbergsfolkhogskola.se