MiljöNaturSamhälleSenaste

Natur och kultur på guidning i Ålsta hage

Kvällens guide är Peder Curman, kommunekolog.

Järfälla är fullt av fina naturområden, vissa mer kända än andra. Områden kan ligga precis runt knuten, ibland utan att invånarna är medvetna om det. Detta vill Järfälla kommun ändra på.

Järfälla kommun anordnar guidningar i flera naturområden. På tisdagskvällar under våren fram till 18 juni kommer de att genomföras i Ålsta hage, nära Barkarbystaden. Ålsta hage är ett biotopskyddsområde som inrättades 2022 och är på 8 hektar. Anledningen är att hagen har betats under längre tid och det har utvecklats en mångfald av blommor där.

– Vi genomför de här guidningarna för att nyinflyttade i Barkarbystaden ska upptäcka att det finns mycket fin natur nära där de bor. Vi vill också visa på möjligheterna att röra på sig tillsammans, säger Peder Curman, kommunekolog som håller i guidningarna.

Deltagarna och guiden på kvällens vandring går genom det som tidigare var militärens område.


Järfälla i Fokus reporter Beatrice Sundberg bestämde sig för att vara med på veckans guidning och berättar såhär: 

Kvällen är lite kylig och det kanske är därför vi bara är tre stycken på guidningen. Peder Curman som är kommunekolog börjar med att berätta om det som var Ålsta gård, som vi fortfarande kan se rester av i form av en bit byggnadsgrund. När Försvarsmakten tog över området övergavs gården. På vår vandring kan vi se flera rester av den militära aktiviteten i området, bland annat flera värn, bunkrar och plintar. 

Nu är området som kallas Ålsta hage betesmark där kor och får har betat sen 1990-talet. Under senare år har 5-6 kor av rasen Highland cattle betat från juni till så sent som till november. 

Under vår tur hör vi bland annat fåglarna taltrast och ser ringduvor. I och med att april varit kall har det inte blivit grönt och frodigt än, men lövsprickningen har börjat komma igång och vi ser massor av vitsippor och några blåsippor. 

Vid ett av stoppen berättar Peder Curman att militären öste ut brandskum på Barkarby flygfält när de höll till där. Området är sanerat men det läcker fortfarande PFAS, bland annat till Igelbäcken som är full av det giftiga ämnet. Kommunen lät härom året undersöka två av sina kor som hade betat i hagen. Kon som var sju år hade halter som var okej och kunde säljas som livsmedel, medan kon som var 15 år hade för höga halter.

Vi promenerar ner till Säbysjön där vi ser en kanadagås, skrattmåsar, en skäggdopping och gräsänder. Turen avslutas på samma plats som vi började. Jag passar på att fråga de andra deltagarna varför de följde med på guidningen. Birgit Sunnanbo berättar att hon är med för att hitta nya pärlor i kommunen. 

– Man får info om närmiljön, jag har ett naturintresse och jag gillar Peders guidningar. Han är som en uppslagsbok, säger Katharina Ellström.

Ålsta hage är ett biotopskyddsområde.
  • I Järfälla kommun finns två biotopskyddsområden, Ålsta hage och Stora Ängsnäs.

  • Biotopskyddsområden är platser där man skyddar en viss naturtyp och de får vara max 20 hektar.

  • I biotopskyddsområden behöver man inte ha en skötselplan och det är en snabbare beslutsprocess än vid bildandet av naturreservat.

  • Biotopskyddsområden har lika starkt skydd som ett naturreservat.

  • I Järfälla kommun finns fyra naturreservat och i kommunen är 33,4 % skyddad mark.

  • Guidningarna genomförs varje tisdag, förutom 30 april, ända fram till 18 juni. För mer information: upplevjarfalla.se

    Källa: Peder Curman

Text och bild: Beatrice Sundberg
beatrice.sundberg@jakobsbergsfolkhogskola.se