hälsaMiljöNöjeSport

Rekordtidig snöläggning i Brukets skidbacke

På Brukets skidanläggning i Järfälla förbereder man inför vintersäsongen. För att kunna åka skidor behövs snö och i Brukets skidanläggning producerar man konstsnö. I år siktar man på rekordtidig start på konstsnöproduktionen.

Kylan har lagt sig över Järfälla. Det kan kännas deppigt, men inte om man frågar Järfälla alpina klubb. På Brukets skidanläggning är de i full gång med att planera inför vintersäsongen. För att förbereda skidbacken för vintersäsongen sprutas backen med konstsnö. Under dagtid är det kommunen som ansvarar för att producera konstsnön men på kvällar och helger är det skidklubben Järfälla alpina klubb som ansvarar för snöproduktionen. Just nu arbetar klubben för fullt med att bemanna snöproduktionen och inför starten på årets konstsnötillverkning ser det mycket positivt ut. 

I och med att det i år redan är tillräckligt kallt så planerar Järfälla alpina klubb i år att rekordtidigt börja producera konstsnö för säsongen. De har inte startat konstsnötillverkningen så här tidigt på 20 år.

– Vi planerar att börja spruta snö redan på fredag om vädret tillåter, säger klubbens ordförande Tomas Bjällås. 

De två senaste åren har skidbacken öppnat tidigt, redan i slutet på december. Tack vare prognosen på rekordtidig snöproduktion ser det ljust ut inför årets vintersäsong. Trots detta menar Tomas Bjällås att den tidiga snöproduktionen inte betyder att skidbacken öppnar tidigt. Bjällås förklarar att för att kunna producera konstsnö behöver många faktorer stämma. Bland annat måste luftfuktighet, vindar och temperatur stämma för att det ska gå att göra konstsnö. 

I början ser det ut som att de bara kommer kunna tillverka snö några dagar åt gången eftersom temperaturen skiftar. Det är därför fortfarande oklart när skidbacken kan öppna för allmänheten. 

– Det får du fråga vädergudarna. Det är mycket arbete och varierar otroligt mycket när vi kan öppna, säger Tomas Bjällås.

Text och bild: Ida Lagerwall
ida.lagerwall@jakobsbergsfolkhogskola.se