PersonporträttSport

Metin Bilgic – eldsjälen som driver FC Järfälla framåt

Från aktiv spelare till föreningskonsulent i FC Järfälla. Metin Bilgic delar med sig av sin resa och utmaningarna längs vägen. Vi får ta del av föreningens ambitioner och behovet av kommunalt stöd. Om idén att starta ett fotbollsfritids med fokus på skolarbete.

Dörren öppnas och där står Metin Bilgic som har fullt upp med telefonsamtal. Han hälsar och pekar att jag kan sätta mig vid ett bord. Han går in i sitt arbetsrum, det hörs att han pratar logistik, om deras kommande match som spelas om några dagar och är den första i förberedelserna för 2024. 

När man kommer in i FC Järfällas kansli möts man av värmen från en klubb full med historia och passion. Metin Bilgic är en dedikerad och passionerad människa som har övertagit en betydelsefull roll som föreningskonsulent i FC Järfälla. Han är uppväxt i Järfälla kommun och har bott här hela sitt liv. Med en bakgrund som fotbollsspelare i Jakobsbergs GoIF har han fortsatt att vara en pådrivande kraft inom klubben, från en i styrelsen till att vara tillförordnad sportchef. 

Metin Bilgic bär på en stark kärlek till klubben och brinner för att se den blomstra. 

– Det är som jag brukar säga till andra föreningar som har frågat mig om jag kan jobba för dem. Då svarar jag “ni har inte råd med mig”, berättar han och fortsätter: 

– De undrar hur mycket  FC Järfälla betalar mig, då säger jag att jag jobbar gratis för FC Järfälla, men ni har ändå inte råd med mig. 

Metin Bilgic på sitt kontor i FC Järfälla kansliet

 Samtidigt som han är involverad i sina barns lag hanterar han även logistiken för herrarnas A-lag i division 2 norra.

Ambitionen är att vinna serien nästa år. Metin tycker personligen att laget spelade på högsta nivå av alla i serien när de var som bäst. Lägstanivån är dock något man ser att man behöver höja.

– Det är det som gör att man inte vinner serier. För att vinna en serie krävs konstant prestation över en hel säsong, inte bara sporadiska framgångar.  

– Kvarnsveden som kom sist vann bara en match och det var mot oss, det var lite motivationsproblem, kan man väl säga i vissa matcher.

Utöver fotboll är Metin Bilgic med i projektet för att förbättra förutsättningarna för

ungdomarna genom att implementera en ny struktur i ungdomsverksamheten.

Dessutom har han en vision av att kunna få i gång något som han kallar för fotbollsfritids för barn som går i årskurs 4-6 på vardagar. Där ska skolarbete och fotboll mixas för att kunna stödja barnen. 

– Vi vill visa att fotbollen inte är det viktigaste, skolan är det. Men när fotbollen är så viktig för många så är kravet att först göra skolarbete för att få vara med på fotbollsträningen.  

Föreningen stöter på många utmaningar, framförallt under vintermånaderna.

Då upplever han att stödet från kommunen är begränsat.

– Vi känner inte att vi får det stöd som krävs.

Trots detta fortsätter han att vara en stark förespråkare för FC Järfälla och strävar efter att göra föreningen och dess spelare till fina representanter för Järfälla kommun på bästa möjliga sätt. 

Text och bild: Jeremy Ruay Tapia
jeremy.tapia@jakobsbergsfolkhogskola.se