FamiljKulturSenaste

Smyckeskonstnären Lena Risling möter motgångar med händerna

Efter en utbrändhet skolade Lena Risling om sig från programmera till smyckeskonstnär. Nu har hon en egen ateljé i Jakobsberg och arbetar med hållbar smyckekonst.

I ett bostadsområde i Jakobsberg ligger Lena Rislings ateljé. Hyllorna längs med väggen är fyllda av allt ifrån alvinspirerade öronsmycken till halsband med återanvända broscher. Det genomgående temat på de handgjorda verken känns som taget ur en sagovärld. Något en karaktär i serien Game Of Thrones skulle kunna bära. Längst in i lokalen står Lena Rislings arbetsbord, och det är där hon gör det flesta av smyckena. Men hur började allt?

Efter 16 år som programmerare gick Lena Risling in i väggen. Plötsligt fungerade inte allt det logiska, det som alldeles nyss var en självklarhet blev till en kamp. Men mitt i allt det jobbiga fann Lena Risling något som faktiskt fungerade: att jobba med händerna.
– Om någon gav mig ett mönster eller en text och sa “gör så här” så visste jag inte vad jag skulle göra med det. Men när jag hade silvertrådarna i händerna så bara visste jag, och på den vägen är det.

Nu arbetar Lena Risling främst med virkning i silvertråd och “broderi” med gamla smyckesdetaljer, pärlor och sten. Här står hon i sin verkstad med ett pågående projekt. Bild: Olivia Bengtsson

I samband med att Lena Risling blev långtidssjukskriven gick hon bland annat en deltidsutbildning i industridesign, silversmide och hon lärde sig att slipa ädelsten. Samtidigt som kunskapen för smyckestillverkningen ökade byggde hon bit för bit upp sin verksamhet. Men när hon väl började få lite ordning på allt så inträffade det som inte får hända. Lena Risling blev påkörd av en bil nere vid stationen i Jakobsberg. 

Hennes högra arm, och primära arbetsverktyg, slets ur led och fungerar fortfarande inte som vanligt. Hon blev först borta i drygt två månader och eftersom det inte fanns någon annan än hon själv som kunde ta hand om verksamheten dök den totalt. Sedan blev hon sjukpensionär på 75 procent.
– Så tyvärr har detta bara blivit en liten sidoverksamhet, men samtidigt en oerhört rolig grej att göra. Efter olyckan var det någon som tyckte jag borde lägga av med tanke på min arm som inte fungerade som den skulle, men jag är inte känd för att ge upp.

Reuse, reduce, recycle och redesign (återanvänd, minska, återvinn och designa om, reds.anm). Så lyder konceptet Lena Risling arbetar efter. Att göra unika smycken med minsta möjliga miljöpåverkan är A och O. Hon arbetar främst med miljövänliga material som ekologiskt guld, ofärgade pärlor och naturliga ädelstenar. På loppisrundor köper hon hem allt möjligt som hon sedan återanvänder i sina egna verk. Lena Risling vill uppmuntra sin omgivning att använda det man redan har och erbjuder även reparationer och rengöring av smycken.

Halsband som Lena Risling gjort av återvunnet material. De små rosorna kommer från gamla halsbandslås och den stora rosen är en gammal silverbrosch. Bild: Olivia Bengtsson

Har den här kreativa verksamheten varit en räddning för dig  i svåra stunder? 
– Eftersom att jag jobbade väldigt mycket med logik innan jag gick in i väggen så var det en annan del av hjärnan som jobbade. När den väl strejkade så fick den andra delen av hjärnan en chans. Det har varit en fantastisk möjlighet att se att jag kan göra helt andra saker och att det finns annat att leva för. Det är liksom inte slut här. Det är aldrig försent att börja om.

Namn: Lena Risling 
Ålder: 57 
Bor: Jakobsberg 
Familj: Man och tre barn 
Verksamhet: Af Risling 
Syns härnäst: Konstrundan i Järfälla, 17-18 september

Olivia Bengtsson

olivia.bengtsson@jakobsbergfolkhogskola.se