Journalisten Sara Heyman sadlade om till sjuksköterska i coronakrisen
Sveriges sjukvård ropar efter mer personal under coronakrisen. Sara Heyman, deltagare på facklitteraturkursen på Jakobsbergs Folkhögskola, lade pennan åt sidan och återgick till rollen som sjuksköterska.
I januari började Sara Heyman, journalist och tidigare sjuksköterska, på facklitteraturkursen på Jakobsbergs Folkhögskola för att skriva på sin nästa bok. Hon tog halvtids tjänstledigt från journalistjobbet på Dagens Medicin, men så började coronaviruset sprida sig i Sverige. Då insåg Sara att det var dags att ta på sig sjukhuskläderna igen. Sedan i påskas är hon timanställd för att vårda patienter med covid-19.
– Just nu känns det mer meningsfullt för mig att vara i sjukvården än att skriva om den, säger hon.
Det var några år sedan Sara jobbade som sjuksköterska, och som för alla andra inom vården är arbetssituationen med covid-19-patienter helt ny. Arbetsmiljön på avdelningen där hon är utplacerad är rörig, och särskilt förvirrat var det i början. De flesta i personalen är tillfälligt timanställda eller ditplacerade från andra delar av sjukvården. Flera chefer blev tidigt sjuka. Men hon är ändå positiv.
– Trots allt är alla medarbetare hjälpsamma och stöttar varandra. Jag imponeras över tålamodet hos den erfarna personalen som gång på gång måste lära upp nya kollegor.
Det var under en föräldraledighet efter några år i journalistbranschen som Sara började fundera över andra yrken. Hon ville inte lämna journalistiken helt och hållet, men längtade efter att testa något nytt och mer praktiskt.
– Jag kände att det fanns en tendens hos journalister att bli lite verklighetsfrånvända. Jag ville ha ett arbete som var mer hands on.
Sagt och gjort. Sara utbildade sig till sjuksköterska och har sedan dess jobbat inom båda yrkena i perioder. De senaste åren har hon arbetat som journalist och bevakat sjukvårdsfrågor.
På Saras avdelning vårdas patienter som tidigare har vårdats på intensiven. Men det betyder inte att personalen kan andas ut.
– Det är en lurig sjukdom som vi fortfarande vet väldigt lite om. Många har legat länge på intensiven och behöver mycket vård.
Just nu upplever hon att belastningen på hennes avdelning har börjat plana ut. De planerar snart att delvis återgå till ordinarie verksamhet.
Vad tänker du om din närmaste framtid?
– Just nu är det svårt att tänka framåt. Jag jobbar några pass i veckan och i sommar tänkte jag jobba heltid på sjukhuset ett tag. Det är så långt jag har tänkt.
Mellan passen på sjukhuset skriver Sara krönikor på Dagens Medicin om sina upplevelser från sjukhuset. Hon fortsätter också att skriva på sin bok, vars innehåll hon inte vill avslöja än.
Sara Heyman
- född 1981
- medicinjournalist, sjuksköterska och tidigare reporter och producent vid Sveriges Radios Ekot.
- Har skrivit boken ”Sjukt, syster! Kärlek och uppror i svensk sjukvård” som handlar om sjuksköterskans historia och kampen för bättre arbetsvillkor inom vården.
- Går gärna på teater med en kompis när hon får tid över.
Text: Sonia Vall
sonia.vall@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN
Läs Sara Heymans krönikor från covid-19-vården på dagensmedicin.se