Kärlek i coronatiderSamhälleSenaste

#DejtaUnderCorona – Karantäntristess ledde mig till speeddejting online

Den här artikeln är en del av iFokus specialtema: @DejtaUnderCorona

Nästan två månader in i karantänlivet bestämmer jag att corona-viruset inte ska få förstöra för mitt dejtingliv. Under Relates dejtingupplevelse online får jag speeddejta tre killar – men tekniken strular. Följ med under min kväll.

FÖRE EVENTET:

19:30 – En timme innan eventet ’Relate Online Experience #3’. Magen är proppfull med sushi och jag är i mina mjukisbyxor. Otvättat hår. Jag är hos min mamma i Helsingfors. Här bor jag under coronatiden. Jag har bara träffat två vänner utanför skärmen under den här tiden. Vissa skulle säga att det är två för mycket.

19:35 – Jag slöar på soffan så länge mobilen laddar så att jag kan matcha med andra under eventet.

19:55 – Jag känner trycket av varmt vattnet som sprids över kroppen. Jag kommer nu ihåg hur uppfriskande det är att duscha. Jag vill ju ändå känna mig fräsch under eventet även om ingen kan känna min doft. Det är känslan och attityden som räknas.

20:15 – Jag slänger på en rosa tunika och glittrig svart kavaj (de kommer ju att vara en dj med på eventet). Jag hade tänkt ha mina mjukisbyxor under eventet bara för att jag kan, ingen ser ju ändå. Men jag sätter på mina svarta byxor med kritstreck istället.

20:25 – Inloggad på Zoom. Mitt hår är ännu vått. Jag stänger av kameran, springer till andra sidan lägenheten där mamma bor, häller upp ett glas rött och fönar det.

UNDER EVENTET:

20:31 – Kickoff – Relate medgrundaren Jan Artem Henriksson välkomnar kvällens 36 deltagare med ett energiskt leende, svarta hörlurar och en öl i handen. Han presenterar en dj i ett annat digitalt rum med en halv-backslick. Dj:n studsar i takt till upptempo elektronisk musik som han kurerar från sitt eget vardagsrum.

En ’Relate’ dejt – Jan uppmanar oss att göra varje möte till en ’Relate dejt’. Det innebär att dela specifika historier från våra liv och att vara aktiva lyssnare. Jag vill att vi möts på ett mänskligt sätt, säger han. Alltså, skippa småpratet och gå djupare direkt genom att använda gemensamma värderingarna i appen som ett verktyg under de 10 minuterna med er dejt. Deltagare ska ha laddat ner Relate appen och fyllt i sina personliga värderingar innan eventet.

20:45 – Incheckning – vi delas in i vad som i Zoom kallas för ’breakout rooms’. Den större gruppen delas in i grupper av tre eller fyra för en snabb incheckning med varandra. Jag hamnar i ett rum men två andra heterosexuella kvinnor. Det kan bero på att det är flera män som deltar i eventet ikväll än kvinnor. Det är allas första onlineupplevelse. Stämningen är stel.

20:55 – Hur matchning går till – Man blir matchad i Relate-appen med någon som fyllt ut tillräckligt många samma värderingar. Matchning sker genom appens algoritmer. Under fysiska Relate event brukar den andra medgrundaren och vd:n Philip Jonzon Jarl prata inför alla, men under onlineeventet ikväll agerar han som en tyst åskådare och teknisk problemlösare. Med en fokuserad blick tilldelar han matchningar, läser deltagarnas kommentarer i chatten och tillägger ibland något till vad Jan säger. Philip skickar ut allas första match.

Jag har fått min första match i appen. ”You matched through an event” står det. Under corona har Relate, som flera andra dejtingappar, installerat videochatt för att underlätta dejting hemifrån. Jag klickar på kameraikonen och trycker in ”I want to meet this person”. Strax efter meddelas jag att han också vill träffa mig. Ching! Om den andra personen inte hade velat träffas skulle jag aldrig får veta det.

Match #1

Vi går inte rakt in på våra värderingar. Vi pratar först om vädret och var vi bor. Han berättar lite om hans jobb. Det hinner inte jag. Det finns en bra stämning mellan oss. Till slut berättar han att han värdesätter konst, musik, och känslor. Jag berättar att jag värderar glädje, spontanitet och stabilitet. Det dyker upp ett meddelande på datorskärmen om att vi ska avrunda. Han föreslår att vi träffas online igen efter eventet.

Match #2

Den andra dejten kommer jag inte ihåg så mycket av förutom att jag direkt kände att det inte skulle bli något av det. Han verkade schysst och positiv men fyrkantig. Jag blev distraherad av att jag inte hade förstått när vi skulle återvända till gruppen – jag trodde det hade kommit ett meddelande på datorskärmen. Jag vill inte nämna hans värderingar ifall han råkar läsa det här.

Match #3

Med tredje matchen fungerar inte ljudet. Vi hör inte varandra och vi gestikulerar båda mot öronen och viftar fram och tillbaka med fingrarna för att försöka kommunicera detta till varandra. Vi lägger på. Vi försöker igen. Nu hörs det! Engelska eller svenska? Han säger att han lär sig ännu svenska. Han tar fram en barnbok av Astrid Lindgren, Mio, min Mio. Mio är ett av mina mellannamn, säger jag. Vid det här läget bryr jag mig inte om det blir något romantiskt eller inte. Jag ser det som en möjlighet att lära känna någon som jag kanske aldrig annars skulle prata med. Dock blir det inte möjligt – vi avbryts igen av tekniska fel.

21:35 – alla samlas igen.

Flera har haft tekniska fel. I några fall har det inte blivit någon dejt alls. En alternativ lösning för några blev att träffas i Zooms ”breakout” rooms. En man matchades med samma kvinna två gånger.

Vi får en sista match – en ”anti-match”. Relates filosofi går ut på att matcha människor med gemensamma värderingar. Nu ska det experimenteras. Vi utlovas få träffa någon som är enligt algoritmerna vår totala motsats. Vi har kanske mest att lära oss från människor som är oss olika, säger Jan, men det blir svårare i en relation.

Jag blir matchad med en kvinna. Jag skulle ha pratat med henne men när jag kollade bland deltagarna i listan hade hon försvunnit från eventet. Jag fördrev tiden på Instagram istället.

KVÄLLENS SLUTSATSER

Det återkommande tekniska strulet hindrade flera potentiellt intressanta möten. Trots det var majoriteten av deltagarna positivt inställda till online dejtingupplevelsen. ”En grym grej trots tekniska bekymmer” sa en kille. För min del resulterade det i en potentiell andra online dejt.

Vd:n Philip berättade nyligen för Sifted att den normaliseringen vi ser med videochatt under corona är här för att stanna. En videodejt mycket väl bli det första steget vi tar innan vi träffar personen fysiskt, säger han. I så fall kan tekniken bli smidigare. Avbrutna kopplingar måste lappas för att vi ska nå fram till varandra på ett bättre sätt. Men utvecklingen sker snabbt. Relate, som har förflyttat sina fysiska evenemang för både singlar och par online, är inte de ända som hoppar på möjligheterna som föds ur ändrade beteenden under Covid-19. Det kommer att ploppa upp flera nya sätt att mötas i det nya normala.

Text: Alina Weckström

Lämna ett svar