MatNyheterSenaste

Matlagningstips för den som har idétorka

Magen skriker. Klockan är fem i tolv. Snart, snart är väl det där evighetslånga onlinemötet klart. När det äntligen är lunchdags öppnar du kylskåpet och luften går ur dig. Ingenting. Ingenting! Hjärnan är tom på både energi och matidéer. Jaha. Det blir väl gröt igen då. Men just idag kan du vara lugn. Vår reporter Oscar Svensson Silfverhielm har tagit fram tre tips på goda och enkla rätter att laga för den som har idétorka. Smaklig måltid!

Kycklingwraps med tacosmak

Vad passar inte bättre än att få smälla i sig de här smarriga wrapsen efter en lång och seg förmiddag? Det här receptet innehåller många färska grönsaker vilket är både gott, fräscht och nyttigt. Grönsakerna går att variera- välj gärna dina favoriter eller det du har hemma.

Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser:

  • Kycklingfilé
  • Tacokrydda
  • Tomat
  • Paprika
  • Rödlök
  • Majs
  • Créme Fraiche
  • Tortillabröd

Så här gör du:

  1. Skär kycklingfilén i bitar. Stek bitarna på medelhög värme i ca 10 minuter tills kycklingen har fått en gyllenbrun stekyta. Tillsätt tacokrydda. Kycklingen är klar när den inte är rosa i mitten längre.
  2. Skär tomat och paprika i bitar. Hacka rödlöken.
  3. Värm tortillabrödet några sekunder i micro. 
  4. Fyll tortillabrödet med kyckling och grönsaker. Toppa till sist med klickar av créme fraiche.
  5. Njut!

Vegansk och laktosfri: Byt ut kycklingen mot exempelvis falafel. Ersätt créme fraiche med exempelvis salsa.

Glutenfri: Använd glutenfritt tortillabröd.

_____________________________________________________________________________

Spaghetti Carbonara À la Oscarinho

Spaghetti Carbonara À la Oscarinho

Carbonara är en mycket omtalad rätt. Grädde eller inte? I det här receptet håller vi det enkelt, men använder purjolök istället för gullök. Den här krämiga pastarätten är proppad med kolhydrater och energi för att klara av att hålla fokus på studierna hela eftermiddagen.

Tillagningstid: 20 minuter

Ingredienser: 

  • Spaghetti
  • Bacon
  • Purjolök
  • Grädde
  • Äggula
  • Svartpeppar

Så här gör du:

  1. Koka pastan.
  2. Klipp baconen när de ligger kvar i förpackningen i fyra delar. Dela på bitarna och stek på medelvärme tills de fått färg.
  3. Skär purjolöken i bitar och blanda med baconen.
  4. Häll i lite grädde och rör om. Låt smakerna puttra i stekpannan. När pastan är klar kan du tillsätta lite mer grädde.
  5. Häll av pastavattnet och låt spaghettin ligga kvar i kastrullen. 
  6. Häll i baconblandningen i kastrullen och blanda den med spaghettin. 
  7. Dra några rejäla drag med pepparkvarnen så carbonaran toppas rikligt med svartpeppar.
  8. Placera en äggula ovanpå pastan.
  9. Njut!

Tips: Riv gärna lite parmesan över carbonaran för att uppnå ännu en smakdimension.

Vegansk och laktosfri: Byt ut bacon mot vegansk alternativ, till exempel rökt tofu och ersätt grädden med havregrädde. Äggulan kan du skippa.

Glutenfri: Använd glutenfri spaghetti.

______________________________________________________________________________

Malins Havrepannkakor

Vem älskar inte pannkakor? Det här receptet är nyttigare än vanliga pannkakor, men ändå riktigt goda! Receptet kommer från Malin Jonasson, lärare på utbildningen Hälsoutvecklare på Jakobsbergs Folkhögskola. Kom bara ihåg att steka dem varsamt – till skillnad från mig.

Tillagningstid: 10 minuter.

Ingredienser (två pannkakor)

  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl havregryn

Så här gör du:

  1. Blanda mjölk och havregryn.
  2. Knäck äggen och blanda i.
  3. Stek i olja tills pannkakorna får en fin färg.
  4. Njut!

Tips: Servera gärna pannkakorna med keso, blåbär och skivad banan. Eller vad du själv gillar.

Veganskt och laktosfritt: Vill du inte använda ägg går det bra att istället använda en halv deciliter havregryn och en halv deciliter mjöl, till exempel vetemjöl som binder bra och använda dubbel mängd mjölk, till exempel havremjölk.

Glutenfri: Havregryn är naturligt glutenfria, men kan malas med andra mjöler. Är du mycket känslig kan du köpa glutenfria havregryn som mals separat från andra mjöler.

Text och bild: Oscar Svensson Silfverhielm
oscar.svensson.silfverhielm@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar