FamiljJulNyheter

Spelkväll lockar nya besökare till biblioteket

Jakobsbergs bibliotek har haft örat mot marken i år. Lagom till att årets julklapp presenterades hade man rustat med ett gäng nya sällskapsspel.
– Ett kravlöst sätt att umgås på, menar bibliotekarien Regina Svanberg.

Researchföretaget HUI meddelande förra veckan att det är sällskapsspelet som blir årets julklapp 2023. De senaste årens ökade försäljningssiffror och den ständiga tillkomsten av nya spel och tekniska lösningar är några av HUI.s argument för valet. Men främst är det sällskapsspelets sociala kraft och förmåga till verklighetsflykt som gör det till en extra relevant gåva just denna jul.

“Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider (…) årets julklapp är något som förenar och skapar samhörighet för svenska folket”, skriver HUI i ett pressmeddelande.

Vill man inte köpa ett spel eller saknar spelkamrater så har Jakobsbergs Bibliotek tursamt nog varit extra trendkänsliga i år. Inför vinter har man fyllt på med en massa nya spel och förra veckan anordnades årets första spelkväll. Bibliotekarien Regina Svanberg berättar:

– Det kom många fler än vi trodde, vi har märkt av att intresset varit stort ända sen pandemin tog slut. Det som varit extra kul var att vi även nådde ut till grupper som vanligtvis har svårt att hitta hit till oss.

Spelkvällen drog människor från hela området. Alla olika åldrar, språk och intressen fanns på plats. Regina Svanberg håller med om sällskapsspelets enande kraft.

– Vi vill göra sällskapsspel tillgängligt för alla. Det är ett jättebra sätt att bygga broar mellan människor. 

Biblioteket vill erbjuda fler möjligheter att låna hem sällskapsspel. De vill också bli en naturlig mötesplats för spelsugna eller för de som letar efter nytt umgänge. Fler spelkvällar är planerade att ske på jullovet men Regina hoppas att initiativet kan växa till något större.

– Vi vill gärna skapa en egen spelklubb här på biblioteket där man kan träffas mer kontinuerligt. Det gör det även enklare för folk att bara dyka upp och umgås kravlöst utan någon social press.

Text och bild: Nils Siwe
nils.siwe@jakobsbergsfolkhogskola.se