KulturMusik

Nystartade Järfällabandet: “De stora bolagen vill inte satsa på rock längre”

I fredags spelade heavy metalbandet Overture på klubben Fredagsmangel i Jakobsbergs centrum. Järfälla i fokus har träffat tonårskillarna bakom bandet för ett samtal om musik, inspiration och musikbranschens exkludering.

Det är full rulle inne på Jakobs Bar, utanför står en liten buss packad med instrument och diverse tillbehör för att bygga upp en scen. Intill bardisken hänger en svart tisha med texten “Overture” tryckt över bröstet. Bandet består av Adrian Tobar och Benjamin Curman från Jakobsberg, och Niklas Saari från Fruängen. De är endast sexton, sjutton och arton år gamla. Detta är deras första band tillsammans, musiken beskriver de som melodisk Heavy metal.

– Vi har inga svenska förebilder, men vi inspireras en del av “gamla” Europe, Rainbow och Silver Mountain, säger Adrian med ett brett leende. 

De tre killarna sitter uppradade i en av krogens gröna sammetssoffor. Ikväll nalkas spelning på Jakobsbergs lokala krog, som på kvällarna förvandlas till rockklubben “Fredagsmangel”. Men det är inte deras första spelning ihop.

– Det här är vår andra spelning som Overture, tidigare har vi spelat i Göteborg på en krog, berättar Niklas. 

Vad var det för krog?

– The Abyss, typ deras variant av Fredags Mangel, fortsätter Niklas skrattande. 

Gick det bra? 

–Ja men det gjorde det, allt kändes proffsigt, bra ljudutrustning och så, säger Adrian.

Det är en av klubben Fredagsmangels grundare, Nils Gullbrandsson, som fixat kvällens spelning. I vanliga fall försöker bandet själva att nå ut till potentiella gig genom sociala medier eller mejlkontakt. Communityt för svenska rockband är ganska litet, och nästan alla känner alla. 

 – Det har varit större förut, nu är det kanske cirka ett 20-30 tal band i Sverige, påpekar  Niklas.

 – Jämför man med 70-80 talet så var rocken mycket större då. Det var annorlunda, man lyssnade på Yngves band eller Europe liksom. Men många gillar fortfarande den typ av hårdare musik, fyller Adrian i. 

Har ni någon specifik målgrupp?

– Vi vill nå ut till så många som möjligt! svarar Benjamin. 

Overtures merch Foto: Rasmus Domeij

Hittills har de publicerat en trettonminuters demo på youtube, men i framtiden vill de spela in en EP för att ha material att ladda upp på Spotify. De drömmer om skivkontrakt och turnerande. Men i dagens musiksamhälle är det svårt. 

– Skivbolagen vill helst hitta nästa Veronica Maggio och tackar oftast nej till nya band för att satsa på sina “oldies”, säger Adrian.

 – De stora bolagen vill inte satsa på rock längre så det är de mindre skivbolagen man får gå till. 

Just nu söker Overture en ny vokalist och även någon som kan spela keyboard. Nästa spelning blir i mars 2023, platsen är i nuläget hemlig.

Mörkret har lagt sig utanför fönstren. Kvällens andra band har anlänt till lokalen för att påbörja sitt genrep. Overture kliver på scen klockan 22.30. Killarna ser inte det minsta nervösa ut.

Vad är förväntningarna inför kvällens spelning?

– Att våra polare dyker upp! säger Adrian, och alla tre skrattar.

Overtures tips till dig som vill starta band:

  1. Gör det!
  2. Hitta rätt folk
  3. Gå din egen väg och gå “all in”
  4. Ge inte upp

INSTAGRAM: @overture_swe 

LYSSNA PÅ OVERTURES DEMO HÄR:

Intervju: Moa-Alice Jannes och Rasmus Domeij

Text: Moa-Alice Jannes

Foto: Rasmus Domeij

Moa-Alice Jannes

moa-alice.jannes@jakobsbergsfolkhogskola.se

Rasmus Domeij

rasmus.domeij@jakobsbergsfolkhogskola.se