KulturNöje

Multiutställning om hur fred övergår till krig

NoMoreWar! heter utställningen som på lördag intar Huset på Höjden i Jakobsberg.
Foto, film och musik ska illustrera krigets fasor och fredens skörhet.
– Målet med utställningen är att uppmuntra människor att värdesätta fred och att aldrig ta det för givet, säger en av initiativtagarna Igor Gruda .

Igor Gruda är husvärd på kulturcentret Huset på höjden och även en av initiativtagarna till projektet NoMoreWar! En multiutställning om den oåterkalleliga tidpunkten då fred övergår till krig. Han berättar att idén till projektet föddes ur en tanke på att uppmärksamma 30-årsminnet av balkankriget under 90-talet. Men han tillägger att syftet med utställningen inte bara ska vara att blicka bakåt. Något som blev tydligare när kriget i Ukraina bröt ut.

Varför behövs den här utställningen just nu?
– Vi hoppas att vi kan öka medvetenheten om hur bräckligt ett fredstillstånd är om det inte underhålls och värnas. Något som återigen har visat sig vara aktuellt i och med Rysslands invasion av Ukraina, avslutar Igor Gruda.

NoMoreWar!
30 april – 28 maj
Huset på Höjden, Jakobsberg.
Läs mer här.

Huset på höjden
Huset på höjden är ett kommunalt kultur- och aktivitetshus i Jakobsberg. Huset är en mötesplats där såväl privatpersoner som föreningar kan boka studios för film-, musik- och poddproduktion. Det finns även lokaler för dans, drama, bild, filmvisning och möten.
www.jarfalla.se/hph

Igor Gruda är en av initiativtagarna bakom NoMoreWar! Foto: privat

John Pira

john.pira@jakobsbergsfolkhogskola.se