KulturMusikSportTräning och hälsa

“När livet är pest, då ska man dansa”

I måndags träffades Gammeldansens vänner för vårens sista seniordans i Jakobsberg. Järfälla i Fokus var på plats och mötte en lokalkultur som bjöd på en uppsjö av rörelse, musik och glädje. Men ett orosmoment inför förenings framtid hägrar.

I Jakobssalen i Jakobsberg dansar paret Eva Holmgaard och Stig Lönn gammeldans för fullt tillsammans med ett 30-tal andra seniorer. Idag är det bandet Wermdö Durspelare som står för musiken. Till den irländska valsen “Fanny Power” från 1723 rör sig deltagarna i cirklar. 

Dansarna utför hela tiden knäböj, svängar och vändningar. Det kräver märkvärdiga nivåer av koordination, uthållighet och rörlighet. Men på ansiktena hos deltagarna syns endast glädje – och svett! Ingen ser ut att ens vara medveten om att de utför en krävande fysisk aktivitet. 

Bildtext: Paret Eva Holmgaard och Stig Lönn: “Dansen förde oss samman”.  Foto: Leon Voss Gustavsson

Eva och Stig träffades en kväll lik denna för 12 år sedan och fördes samman av dansen. Sedan dess har de dansat tillsammans nästintill varje vecka. Eva har hållit igång med  gammeldans sedan 70-talet. På frågan om hur länge hon och Stig kommer fortsätta svarar båda reflexmässigt:

– Så länge som vi kan stå! Det finns inget bättre för kroppen än dans, säger de med ett stort leende.

För Eva är dansen det perfekta lyckopillret. Oavsett hur hon har mått tidigare gör dansen att hon alltid avslutar dagen på topp.

– När man är hemma och livet känns som pest. Då ska man gå och dansa, då blir man istället helt euforisk! 

Bildtext: Bandet Wermdö Durspelare står för musiken denna kväll. Foto: Leon Voss Gustavsson

Men alla är inte här för att dansa ikväll. Tore Wiklund har idag vid 89 års ålder inte längre en kropp som orkar med rörelserna, ändå är han på plats varje vecka. 

– Det är en positiv och glädjefylld atmosfär här. Det lyfter livet att se folk komma och röra sig till musik, även när jag inte dansar själv, säger Tore.

Även om han inte dansar själv är han i högsta grad delaktig i kvällens upplevelse. Bredvid dansgolvet sitter han och ett ett gäng andra deltagare helt uppslukade av musiken och till vissa låtar sjunger och klappar de med, på så vis höjer de stämningen ytterligare. 

– Det är som att jag är på en konsert när jag är här! Fast en konsert med en dansföreställning till, kommenterar Tore.

Bildtext: Nuvarande ordförande Elinor Lundvik och deltagare Tore Wiklund.  Foto: Leon Voss Gustavsson

Men samtidigt som kvällen och deltagarna huvudsakligen utstrålar glädje så finns det ett visst tvivel kring gammeldansens framtid. Eva berättar om hur hon genom sitt liv sett ett svalnande intresse för dansformen.

– Ungdomar blir mer och mer intresserade av dans från andra länder. Det är fina danser de med, men det känns ändå tråkigt att se gammeldansen förlora popularitet. 

Oron verkar delas av flera deltagare. Inte färre än sex gånger får jag frågan: “Har du skrivit upp dig till höstens kurs för nybörjare?”. Den nya ordföranden för föreningen, Elinor Lundvik, berättar även att medlemsantalet sjönk drastiskt efter corona pandemin och att hon nu kämpar för att få fler att börja med gammeldans.

– Vi vill locka fler folk över generationerna och få fler unga att få upp ögonen för gammeldansen!

Foto: Leon Voss Gustavsson

Gammeldans är ett samlingsbegrepp för en del de dansstilarna som fanns innan 1930-talet. Där räknas bland annat vals, schottis och polka. 

Gammeldansen Vänners andra evenemang:

Den andra maj startar loggdanssäsongen på Ulvsätra gård i Kalhäll.

Den fjärde september startar en kurs för att lära sig gammeldans i Jakobssalen i Jakobsbergs Centrum.

Leon Voss Gustavsson

leon.gustavsson@jakobsbergsfolkhogskola.se