KrönikaLedareSamhälle

Hur jobbar man på en redaktion i upplösning?

Våren har kommit, säsongen då hoppet blomstrar och ljusare tider är på väg. Så är det också på vår redaktion. Att glädjen vid en lunch i solen, ett reportage gjort på kvällen där solen inte har gått ner och en enkät där folk har med sig solglasögonen betyder mycket för stämningen på redaktionen är vi övertygade om. 

Men det finns också ett moln som hänger över oss. Ett tungt, grått moln som inte går att ignorera. Snart är det nämligen över. Slut. Alla på vår redaktion ska vidare i karriären. Det är paradoxalt att vi i denna vecka jobbar gemensamt för något som om en vecka inte finns längre. 

Jag tar mig friheten att jämföra situationen på vår redaktion med hur det är i innebandyföreningarna i Järfälla just nu. Inte för att alla ska vidare på samma sätt som vi. Utan för att de också är på väg in i en ny period. De två föreningarna som tidigare funnits ska inte finnas längre, däremot ska de slås ihop till en och samma förening. Vad har det för betydelse för gemenskapen, relationer mellan spelare och kompisar, och hur är det egentligen med motivationen?

Med alla förändringar som sker kan det vara svårt att hitta motivationen. Varför ska man göra det bästa man kan för något som ändå snart tar slut? 

Så resonerar vi självklart inte. Motorn har aldrig varit att ha vår egen röst. Det handlar inte om oss. Det handlar om att ge en röst till människorna i Järfälla – och att bidra till att Järfälla blir mer än kommunen där Barkarby outlet finns. Detta innebär inte bara att lyfta alla de bra saker som händer i kommunen och de små föreningar som höjer kulturen eller till exempel startar upp ett vattenpololag för tjejer. Det innebär också att vi vågar ta tag i vad som kanske inte är så trevligt och mysigt.

Vi vill så gärna att Järfälla ska synas på kartan i Sverige. Och inte bara som den fula kommunen som mest påminner om Borlänges kusin från förorten. Däremot kan vi inte ignorera läget. Det är saker i kommunen som måste lyftas. Människorna som bor här förtjänar att veta mer om saker som hyreshöjningar på grund av renovering, planen för en klimatneutral kommun eller hanteringen av moskén i Jakobsberg.

Läs allt som är värt att veta medan vi packar ihop anteckningsblock, pennor och solglasögon, och går mot den ovissa framtiden, förhoppningsfulla och nervösa. 

Kristian Bruun

kristian.bruun@jakobsbergsfolkhogskola.se