KulturMat

Så smakar det på caféerna i Jakobsberg

Många lokaler står tomma i Stockholms olika centrum, likaså i Järfälla. Trots detta är det många som kämpar för att finnas kvar. Vår kulturredaktion har valt att prova tre caféer i Jakobsbergs centrum för att se vad de har att erbjuda.

Centrumdöden har tyvärr sedan länge drabbat även Jakobsbergs centrum. I köpcentrumet står många lokaler tomma, men trots det finns fortfarande gott om restauranger och caféer. Därför kommer kulturredaktionen i denna text att prova caféerna som ligger på gångavstånd från Jakobsbergs pendeltågsstation.

Först i test blir en baklava i en butik som heter Sweet and Snacks. De har ett stort utbud med massa olika produkter som inte brukar finnas på svenska caféer. Ett minus är att det inte finns någonstans att sitta och fika, men baklavan är perfekt att ta med och bjuda på. Den som inte vet vad baklava är så är det som ett litet knyte med filodeg, vilket är som smördeg, med bland annat nötter och honung. En varning bara, de är ganska kladdiga och trots att de är små så räcker det med två! Butiken har ett stort sortiment med många olika exklusiva produkter vilket också speglas i priserna, men trots att det finns många olika produkter känns det luftigt och det är enkelt att navigera i butiken. 

Morotskaka och Budapestbakelse på Café Koppen Foto: Mira Åslin

Andra stoppet för dagen blir ett fik som ligger mitt i Jakobsbergs köpcentrum och heter Café Koppen, ett klassiskt “mitt i köpcentrum”-café. De har ett medelstort utbud av olika stora bakelser, med rimliga priser. Expediten rekommenderar en morotskaka och budapestrulle vilket vi beställer. Bakverken faller oss inte helt i smaken och vi får lite vad vi betalade för. Men vi blir imponerade över hur rent det är! Ingen disk eller smuts på de spegelblanka stenborden. Det är mycket folk som går omkring och ungefär var femte minut går en rasslande vakt förbi, så om du vill ha lugn och ro får du gå till något annat ställe. Men detta café är perfekt för dig som vill ta en paus i shoppingen, bara sitta och titta på folk samtidigt som du äter något sött!

En latte och smoothie på Espresso House Foto: Mira Åslin

Efter dagens andra fikapaus går vi vidare till det café som finns i alla svenska städer, nämligen Espresso House. Inredningen är mysig med lugn bakgrundsmusik på lagom nivå. Dock är det stökigt med mycket disk och gamla rester på borden. Produkterna är tydligt märkta med vad produkterna innehåller och vad som är veganskt, det är inte dyrt men det är inte heller billigt. Bakverken här är lika bra som på alla andra Espresso House i Sverige, men det är inget som får våra smaklökar att jubla. Det kanske är därför de är mest kända för sitt kaffe. Annars är det ett perfekt pluggställe med gratis toa, lugn miljö och många eluttag. 

Slutsats: Fikautbudet i Jakobsberg centrum är relativt stort och det finns något för alla smaker. Vi på redaktionen rekommenderar alla att gå ut och prova vad era lokala fik och bagerier har att erbjuda!

Text och bild: Mira Åslin
mira.aslin@jakobsbergsfolkhogskola.se