NyheterSamhälleSenaste

Storsatsning för att få slut på våldet

Vi vill inte att du ska dö. Vi vill inte att du ska döda. Så låter det budskap som den nya satsningen GVI, gruppvåldsinterventionen, vill förmedla. Den beprövade amerikanska modellen har redan prövats i Malmö och kommer nu till Järfälla. 

I ett pressmeddelande under onsdagen meddelar Järfälla kommun att den förberedda satsningen från det gångna året nu träder i kraft. Strategin går ut på att minska och förebygga våld som har kopplingar till kriminella nätverk. Detta ska genomföras med hjälp av tre olika delar. Ett tydligt budskap från samhället om att våldet måste upphöra, snabba konsekvenser om våldet fortsätter, samt att erbjuda hjälp till de som har kopplingar till kriminella grupper och vill lämna. 

 – Vi hoppas att budskapet sprids vidare och att personer som tillhör kriminella grupper söker stöd och hjälp från kommunens socialtjänst. Det är en central del av GVI-strategin, säger Eva Ullberg, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla. 

Uppdraget att genomföra GVI kommer från regeringen och det som är utmärkande är den ökade samverkan mellan myndigheter men också genom att ta hjälp av lokalsamhället för att få ut sitt budskap. Uppdraget ska genomföras i Järfälla och Upplands Bro kommuner, där polisen, Kriminalvården, kommun och lokalsamhället ska samverka.  

Marve Ahlner

marve.ahlner@jakobsbergsfolkhogskola.se