Dagens frågaMatNyheterOkategoriseradePolitikSamhälle

Vänsterpartiet: Gratis frukost till skoleleverna i Järfälla

Vänsterpartiet har föreslagit att alla Sveriges skolor ska erbjuda gratis skolfrukost. I Järfälla kommun ska förslaget nu utredas av kommunen.
– Förslaget är en bra idé men bör utredas för att se hur stort behovet är, säger Ylva Bjelle (KD).

Under det senaste sammanträdet i barn- och ungdomsnämnden den 23:e mars föreslog Vänsterpartiet gratis skolfrukost till alla elever i Järfälla kommun.

Förslaget ska nu utredas av kommunen, vilket Mitt i var först med att rapportera. 

En av dom som står bakom förslaget är Therese Johansson (V).– Vi ser det som en jämlikhetsreform precis som den fria skollunchen, genom att erbjuda gratis skolfrukost ökar man jämlikheten och förbättrar elevernas förutsättningar att klara studierna, säger Therese Johansson. Många äter inte frukost av olika skäl, den problematiken fördjupas i och med prisökningarna.

Vänsterpartiet vill att alla, oavsett familjens ekonomi, ska erbjudas skolfrukost och att man inte ska skilja på eleverna. 

Ylva Bjelle (KD) tycker att man borde prioritera elevhälsan istället för gratis skolfrukost.

– Alla elever är inte i behov av gratis skolfrukost, elevhälsa i form av kuratorer och hjälp till elever med diagnoser är av högre prioritet, säger Ylva Bjelle.

KD är dock eniga om att förslaget är en bra idé men att det bör utredas för att se vilka behov som finns innan det tas vidare.

Text: Annie Tidholm

Annie Tidholm

Annie.tidholm@jakobsbergsfolkhogskola.se