FamiljMatMiljöNyheterSamhälleSenaste

Miljösmarta Järfälla

Förra året placerade Järfälla kommun ut 33 odlingslådor i Jakobsberg. Initiativet togs då emot med öppna armar. I år blev de fullbokade samma dag som platserna släpptes, men enligt parkförvaltaren Tanja Peters finns det hinder.

Sedan 2018 har Järfällabor haft möjlighet att odla i pallkragar på Stora torget i Barkarbystaden. 2022 breddades initiativet till att också omfatta Jakobsberg. Då placerades 33 odlingslådor ut på Ynglingavägen vid Jakobsbergs pendeltågsstation. Tanja Peters är parkförvaltare i Järfälla kommun. Hon säger att ambitionen med odlingslådorna var att aktivera platsen kring Jakobsbergs centrum. Förra året såg hon att initiativet togs emot med öppna armar.

– Förra året såg vi att odlingslådorna gick åt och användes flitigt. Många odlade sina egna grönsaker som de sedan skördade men det var även mycket blommor och fröpåsar.

Järfälla kommun står för pallkrage, jord och vatten i anslutning till odlingen. Den som har bokat en odlingslåda står för sådd, omtanke och skötsel. Det är andra året som möjligheten att boka en odlingslåda i Jakobsberg finns men i år märks det att intresset är stort. Odlingslådorna blev nämligen uppbokade samma dag som platserna släpptes. Tanja Peters menar dock att det finns vissa svårigheter. 

– Det är svårt att hitta plats. Det råder viss konkurrens om platserna i centrum så det är de här 33 lådorna vi har. Vi har absolut en ambition att expandera initiativet men det finns inga konkreta förslag i nuläget. 

Text: Aino Aspelin
Foto: Järfälla kommun

Aino Aspelin

Aino.aspelin@jakobsbergsfolkhogskola.se