KulturPolitikSamhälleSenaste

Talal Imam – en eldsjäl i Järfälla

Engagemanget i samhällsfrågor har funnits i hela Talal Imams liv. Hans mål har länge varit att integrera nya Järfällabor i samhället. – Jag vill att integrationen ska lyckas, säger han.

Talal och hans fru Lilia kom till Sverige i mitten av 1990-talet, de bodde först i Härnösand och Kiruna innan de slutligen slog sig ner på Söderhöjden i Jakobsberg där de bott sedan dess. Engagemanget för samhällsfrågor har alltid funnits hos Talal.

– Jag har alltid varit engagerad i sociala frågor, även innan jag kom till Sverige och bodde i Syrien, berättar han.

Talal säger att integrationsfrågor är viktiga för att de som kommer till ett nytt land inte vet hur samhället eller skolan fungerar, och han vill hjälpa till för att integrera människorna som kommer hit. Massmedia har ett stort ansvar i hur invandrare framställs, menar han.

–Media får alla invandrare att se likadana ut och fokuserar mycket på det negativa, det bidrar till främlingsfientlighet, säger Talal.

Därför har han länge engagerat sig i att hjälpa människor som är nya i samhället, för att de ska lära sig hur skolan och andra samhällsfunktioner fungerar i Sverige. Han har anordnat aktiviteter för nykomna flyktingar i form av kvällskurser i svenska och engelska, utflykter och kvällar med mat och musik. Han är också med i styrelsen för Jakobsbergs folkhögskola.

– Vi planerar aktiviteter och saker som ska hända på skolan, det får mig att känna att jag är en del av samhället och det är väldigt många olika människor som är med i styrelsen, det är kul! säger Talal med ett leende.

I 16 år var Talal integrationsansvarig på kommunen och på Tallbohovsskolan där det gick elever från alla möjliga olika länder och kulturer.

Det går inte att sticka under stolen att Talal också är pappa till två döttrar, Susanna och Silvana Imam. Susanna är utbildad socionom och Silvana utbildad psykolog, men är mest känd för sin musik. Talal tror att döttrarna har ärvt sitt samhällsengagemang från honom.

​​– Jag har aldrig sagt till dom att ni måste tycka si eller så, men de har indirekt fått ett intresse för rättvisefrågor i samhället. Man kan se det i Silvanas låttexter som handlar mycket om rättvisa, kvinnofrågor och solidaritet med de svaga i samhället.

Talal tror att döttrarna fick en bra uppväxt i Jakobsberg men att det är svårare nu.

– Det är mer rasism nu, och när det finns ett parti som vill kasta ut alla flyktingar ur landet påverkar det hela samhället, men vi måste kämpa vidare, säger han med allvar i rösten.

Text och foto: Annie Tidholm

Annie Tidholm

Annie.tidholm@jakobsbergsfolkhogskola.se