KulturNöjeSamhälleSenaste

Interaktiv konst i Bas Konsthall

Konstnären Kristina Frank om sin utställning som berör det tidlösa, om människans relation till naturen och om att ställa sig utanför och betrakta för att på så sätt få möjlighet till andrum och perspektiv.

Kristina Frank är i full gång med förberedelserna när hon bjuder in oss i lokalen. Rummen i konsthallen är fulla med kartonger, högljudda verktyg och i dammet av sågspån arbetar ett gäng hantverkare med att färdigställa de olika installationerna. 

– Nästan allt material är hämtat från sopstationer. Det känns fint att kunna lämna tillbaka materialet när jag är klar med det och inte slita ytterligare på jordens resurser, säger Kristina Frank. 

Just perspektivet med hur mänskligheten förstör vår planet är en del av inspirationen till Kristina Franks utställning. 

– Jag har en del som ska gestalta hur naturen såg ut innan vi människor fanns, för att ge en påminnelse om hur vi förstör vår planet, berättar Kristina när hon visar lokalen. 

Ta dig under ytan i dykarhjälm utrustad med VR-glasögon.
Foto: Marve Ahlner

En annan del i utställningen är hämtad från Jules Vernes roman om Kapten Nemo och hans undervattens färd. Här pågår en uppbyggnad av en ubåtsmodell som besökarna ska kunna kliva in i. Det finns även dykarhjälmar som ska utrustas med VR-glasögon för att ge illusionen av att befinna sig under ytan. 

– Det finns något fascinerande med att vara under vattnet. Det är som en parallell verklighet där tid inte finns. Här kan besökarna förhoppningsvis få ett andningsutrymme och slippa tiden som stressar oss. 

Vad är det som är jobbigt med tid? 

– Att den är ändlig. Och att vi hela tiden fastnar i den. Vår vardag är hela tiden fylld av saker vi måste göra och det kidnappar vårt medvetande. 

Kristina Frank berättar lekfullt och spretigt om sina konstverk när hon med yviga gester berättar om hur besökarna ska använda sig av det hon ställer ut.

– Jag hoppas värdarna här på konsthallen uppmuntrar folk att vara en del av utställningen. De får inte bara stå och titta. Kom, var med och lek! säger hon och vevar uppmuntrande med armarna. 

Det finns många tekniska lösningar som Kristina Frank använder sig av. Dels med VR-hjälmarna och dels med en bok  som är kopplad till en film som besökarna får se framför sig. Där kommer man kunna bläddra i boken för att filmen ska röra sig framåt. Tekniken öppnar för möjligheter men bidrar även till orosmoment. 

– Ja, det är jobbigt att släppa taget och lita på tekniken. Jag vill inte att någonting ska gå fel så att illusionen bryts. Men jag gillar mötet mellan de ”enkla” materialen och den nya avancerade tekniken, säger hon och pekar på VR-hjälmarna som är skapade av kartongmaterial. 

Kristina Frank har kunnat leva på sin konst och sitt arbete som konstpedagog i 13 år. Det var i samband med att hon flyttade till Visby och fick ner sina levnadskostnader som hon kunde ta klivet att försörja sig på det hon brinner för. Tidigare bodde hon i Stockholm men där blev det så småningom så dyrt att bo att Kristina Frank fick bosätta sig i sin ateljé under en period. 

– Men det gick bra det med. Då gjorde jag en utställning om hur det var att leva på det sättet. 

Förberedelserna med utställningen har varit igång sedan påskhelgen och portarna slås upp för allmänheten på Bas Barkarbys konsthall den 29 april. 

Omslagsbild: Konstnären Kristina Frank Foto: Oleg Levchenko

Marve Ahlner

marve.ristrand@jakobsbergsfolkhogskola.se