Dagens frågaNyheterOkategoriseradePolitikSamhälleSenaste

Vild pendelstrejk och svikna vallöften

Socialdemokraterna i Region Stockholm avvecklar tågvärdarna, trots vallöfte till fackförbundet Sekos medlemmar om att behålla dem.
– Man kan inte svika medlemmarna på detta sätt, säger Viktor Risling, organisationsansvarig på Seko Stockholm .


Ytterst få pendeltåg rullar in på Jakobsbergs pendeltågsstation på grund av lokförarstrejken som påverkar hela Stockholms län. I måndags gick lokförarna i Stockholm ut i så kallad vild strejk, vilket innebär att strejka under fredsplikten som råder så länge det finns ett kollektivavtal. Lokförararnas kollektivavtal löper ut 1 maj . 

Jag har full förståelse för att de strejkar, men tycker att det är synd att man inte väntar till den 1 maj då avtalet löper ut, säger Viktor Risling från Seko Stockholm.Anledningen till strejken är avvecklingen av tågvärdarna inom pendeltågstrafiken, vilket Jens Sjöström (S) som är investeringsregionråd med ansvar för trafikinvesteringar i Stockholmsregionen lovade att stoppa om Socialdemokraterna vann valet.
– Det är en viktig säkerhets- och trygghetsfråga för lokförarna, berättar Viktor Risling.

Skärmdump Facebook

Sedan mars i år har avvecklingen av tågvärdar inom Stockholms pendeltågstrafik pågått, under Socialdemokraternas, Centerpartiets och Miljöpartiets ledning. Beslutet om att avveckla tågvärdarna fattades dock redan under 2021, av den dåvarande borgerliga majoriteten. Ett beslut som Socialdemokraterna tillsammans med Seko Stockholm i valrörelsen kampanjade om att stoppa.
Jens Sjöström (S) gick ut offentligt på sociala medier så sent som dagar före valet, där han lovade att en röst på Socialdemokraterna i regionvalet skulle innebära att riva upp beslutet om att avveckla tågvärdarna.Viktor Risling berättar att stoppa avvecklingen av tågvärdarna var en viktig fråga för lokförarna under valrörelsen.
– Jag och flera av våra medlemmar knackade dörr tillsammans med Jens Sjöström i valrörelsen med argumentet att om Socialdemokraterna vann valet så skulle tågvärdarna få vara kvar.

Viktor Risling tror att Sekomedlemmarna litade på och lade sin röst på Socialdemokraterna för att få ha tågvärdarna kvar. Han är dock tydlig med att varken han eller Seko står bakom den vilda strejken som pågår nu. Viktor hade hellre sett att man väntat tills avtalet löpt ut – samtidigt har han full förståelse för besvikelsen bland medlemmarna och den otrygghet lokförarna känner. 

Den 30 augusti 2021 skrev Jens Sjöström (S) på sin Facebooksida, under rubriken S KRÄVER ATT AVVECKLINGEN AV TÅGVÄRDARNA STOPPAS ”Jag kommer aldrig gå med på att offra resenärernas säkerhet för att spara pengar”. Till Expressen den 18 april 2023 sa Jens Sjöström (S) ”Vi sparar 100 miljoner årligen på att ta bort tågvärdarna”.
Järfälla i fokus har upprepade gånger sökt Jens Sjöström (S) för en kommentar.

– Är man seriös med den fackligpolitiska samverkan med Seko så kan man inte svika medlemmarna på detta sätt, avslutar Viktor Risling organisationsansvarig på Seko Stockholm.

Text och foto: Cassandra Solback

Cassandra Solback
Cassandra.solback@jakobsbergsfolkhogskola.se