FamiljNaturNyheterReportageSenasteSportTräning och hälsa

Franska Rivieran i Jakobsberg

Boulesäsongen är i full gång och kloten kastas djärvt i Jakobsberg. Ulla Ny berättar om hur det går till när SPF Seniorerna rullar ut i sydfranska äventyr på banorna i Järfälla.

Varje höst spelas klubbmästerskap och en vinnare utses och belönas med medalj. Annars förs inga resultat som sparas men genom tavlor vid varje bana håller man räkningen.

JAKOBSBERG. Solen gassar en onsdagsmorgon i april och SPF Seniorerna samlas vid de fyra välkrattade boulebanorna bredvid Vattmyraskolan. Denna morgon är de ett femtontal personer som gett sig i kast med att genomföra dagens spelrundor. Vinteruppehållet är slut och klubbstugans dörrar har öppnat upp. Spelarna träffas upp till tre gånger per vecka och upplägget är alltid två spelomgångar med paus emellan. 

– Vi är här för att det är roligt att träffa andra, det är en gemenskap. Vi är igång igen sen den 10:e april, berättar Ulla Ny som är en av kontaktpersonerna för aktiviteten.

Ulla Ny och Ulf Broström tar en fikapaus mellan spelomgångarna

Ulla Ny har spelat boule sedan 2006 och är en av de mest hängivna i gänget. När hon inte spelar boule så ägnar hon sig åt mattcurling. Hon kom i kontakt med boule-spelandet under den årligt återkommande Ängsjödagen vid Stäket. Många ideella föreningar finns då alltid på plats och  allmänheten kan prova på olika aktiviteter, en söndag i slutet av maj.

– Det var bara att komma ner. Så jag gick ner och sen var jag fast, konstaterar Ulla Ny.

För att spela behöver man bekväma kläder. Utöver det finns det mesta att låna på plats. Många köper egna klot och kostnaden kan variera mellan 100-700 kr. Kloten har olika vikt, ca 600-800 gram, så man bör välja de som passar ens styrka och handstorlek. Ulla berättar att risken att skada t.ex. axeln är liten men däremot visar hon upp en magnet som hon har i fickan.
– Magneten är fäst i ett rep och när man ska plocka upp kloten så firar man bara ner repet. Så slipper man överanstränga ryggen, förklarar hon.

Om man har egna klot är det också bra att skaffa sig en enkel liten väska.

För att starta ett spel skakar man hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det tar en minut att lära sig att spela, men små taktik-knep tar tid att utveckla och förfina. Begränsningarna för spelandet med SPF Seniorerna är föga; det finns inga specifika villkor för geografisk tillhörighet och inte heller någon åldersgräns, men det verkar vara så att man åtminstone ska vara pensionär. På elitnivå talas om optimering för att skjuta och lägga klotet och att strategiskt stöta bort motspelarens klot och skapa en s.k. carreau. Här är taktiken en helt annan; att spelandet skapar en mötesplats är det centrala i verksamheten. 

– Deltagarna kommer inte bara från Järfälla kommun utan också från andra områden, berättar Ulf Broström som själv är från Källvesta.

Tidigare var dam- och herrlag uppdelade men sedan två år har man mixade lag som en följd av att det var ont om spelare vid klubbmästerskapet. Vid en anblick på dagens sammankomst är fördelningen en fjärdedel damer och resten herrar. 

FAKTA OM BOULE

  • På franska heter Boule Pétanque och ordet “boule” betyder klot.
  • Spelet genomförs med stålklot och en liten boll som kallas “lille”
  • Redan egyptierna och grekerna spelade ett liknande spel och romarna förde ut en föregångare till spelet till provinser i Sydfrankrike.
  • Jules Lenoir sägs ha varit den provencalska spelare som gav Boule den form vi känner idag. Han hade begränsad rörlighet och reglerna anpassades efter det. 
  • Boule introducerades i Sverige på 1940-talet av invandrade fransmän och Prins Bertil gjorde den känd i breda kretsar.

            Källa: svenskboule.se 

Text och foto: Josefine Chiacchiero

Josefine Chiacchiero

Josefine.chiacchiero@jakobsbergsfolkhogskola.se