KulturMusikNöjeRepotageSenaste

Kenta lever kvar genom gömda kassettband från Jakobsberg

Järfälla i Fokus har träffat musikförvaltaren Stefan Linderoth i ett samtal om Kenta  och arbetet med en bortglömd kulturskatt från Jakobsberg.

Det har nu gått över 20 år sedan musikartisten och Jakobsbergsbon Kenneth “Kenta” Gustavsson gick bort i cancer. Kenta gav ut sin sista skiva 1981 och förutom enstaka låtar släpptes det aldrig någon mer musik. Sedan hans bortgång 2003 har tanken på att få höra ny musik av Kenta känts som en omöjlighet. 

Men inte längre. Tack vare ett initiativ från musikförvaltaren Stefan Linderoth har gamla kassettband med outgivna Kenta-låtar blivit tillgängliga för allmänheten. 

Det hela började med ett möte mellan Stefan Linderoth och Kentas låtskrivar-kompanjon (och granne) Aapo Sääsk.

– Jag var på jakt efter Kenta-grejer och tog kontakt med Aapo och frågade, har du material? Han blev jätteglad och svarade: Ja det har jag. Och så fick jag en låda med 13 stycken gamla kassettband, berättar Stefan Linderoth. 

Som musiksamlare och Kenta-entusiast, visste Stefan Linderoth direkt att han hittat något speciellt och att dessa bortglömda ljudinspelningar förtjänade ett bättre öde. Med sitt skivbolag Slice Records, påbörjade han sitt arbete för att publicera denna nyfunna del av Kentas musikarv. Projektet resulterade i två LP-skivor, där den första blev klar hösten 2022 tätt följt av en till skiva drygt ett halvår senare. 

På vinylskivorna kan man bland annat höra en alternativ version av Kentas största låt “Just idag är jag stark”. Men främst består skivorna av unika ljudinspelningar från Aapo Sääsks vardagsrum på Vibblabyvägen 12, i Jakobsbergs centrum. 

Stefan Linderoth berättar att Aapo och Kenta brukade ses varje söndag och göra musik tillsammans. Allt spelades in på Aapos walkman-spelare för att sen, runt 40 år senare, hamna i händerna på Stefan Linderoth. 

Foto: Stefan Linderoth med sina två vinylskivor.

Inspelningarna från Jakobsbergslägenheten bestod av timmar med oklippt ljudmaterial och till Stefans Linderoths stora förtjusning bjöd kassettbanden på mycket mer än bara Kentas sång och gitarrspel. 

– Jag lyssnade igenom alla kassetter. Så roligt som jag hade den veckan hade jag inte haft på länge. Ljudkvaliteten var inte den bästa men det viktigaste för mig var att människan Kenta kom fram. Man hörde honom snacka och skratta mellan låtarna, vilket var underbart.

För Stefan Linderoth är skivprojektet en hyllning till Kenta både som person och musiker, med en förhoppning om att ge honom den upprättelse han förtjänar.

– Media ville gärna framställa Kenta som en lösdrivare med alkoholproblem, men det är inte riktigt sant. Han var främst pappa och en driftig musiker med nära till skratt och humor. Det kan ingen ta ifrån honom. För mig är han en nationalklenod utan dess like. 

Stefan Linderoth är förtegen om sina nästkommande projekt. På frågan om han planerar att ge ut mer musik av Kenta ger han ett avslöjande leende och svarar. 

– Vi har något på gång.

Titel: Kenta – Väntat så länge på just denna dag       

Utgiven: 2022

Formgivning: Karl-Magnus Boske

Mastering: Mats Hallstensson

Foto: Aapo Sääsk, Rolf Adlercruetz

Producent: Stefan Linderoth

A-sida

Just Idag är Jag Stark 1:a Demo

Skydd Från Regn Och Storm–

Halva Vägen Var

Det Bästa En Människa Kan Få

Jag Följer Med (sommaren 52) / Molnen Har Skingrats

Kärleken Är En Sjö

B-sida

Börja Om Igen

Tvätteri Rock

Jag Mår Bra

5 Timmar Kvar

Efter 10 år

Ångest

Just I Dag är Jag Stark (repris)

Titel: Kenta – Ha ett långt och friskt liv

Utgiven: 2023

Formgivning: Karl-Magnus Boske

Mastering: Mats Hallstensson

Co-producent: Per-Olof “Offe” Asp

Producent: Stefan Linderoth

Foto: Bengt H. Malmqvist, Gunnar Lundmark, Torbjörn Calvero

A-Sida

Puben – Alternativ Version

Jag Kan Göra Vad Jag Vill

Lonesome Day

Den Blodröda Solen

B-Sida

Första Längtan

Då Ska Vi Lysa

Blåa Dunster

Na Na Na

       

Text och bild: Nils Bondeson Siwe
nils.siwe@jakobsbergsfolkhogskola.com