SenasteSportTräning och hälsa

Comeback för sportklubbarna efter Covid-19

Montage: Kattis Folkesson

Pandemin slog ojämnt mot föreningslivet i Järfälla – men hur gick det sedan? Sportredaktionen har kontaktat kommunens idrottsföreningar för att se hur återhämtningen har sett ut efter Covid-19.

Racketsporter och skärmflygning verkar ha klarat sig bäst genom pandemin. Medan dans och kampsport – som kräver närkontakt – fick minska sin aktivitet, så har andra sporter klarat sig bättre.

Björn Hårdstedt, ordförande för Fenix skärmflygklubb, skriver till Järfälla i Fokus att de inte tappade några medlemmar när smittspridningen var som värst.

“Snarare tvärtom, många såg skärmflygning som en räddning ur pandemi-tristessen. Här fanns något man faktiskt kunde och fick göra. Pandemiåret 2020 blev väldigt framgångsrikt för oss.”

Andi Tandaputra är verksamhetsansvarig för Badmintonklubben Komet och berättar att de tack vare sportens naturliga avstånd kunde hålla igång verksamheten. Klubben har ökat från cirka 70 medlemmar 2017 till att idag ha ungefär 550.

– Allt fler började spela badminton under pandemin. Nu är vi en av Stockholms största ungdomsklubbar. Vi har till och med två spelare i 15-årsåldern som ligger i topp inom EU.

Stockholm West Squash Club blev opåverkade av Covid-19 och ligger i stort sett på samma medlemstal idag som 2019.

Tufft för dans och kampsport

Klubbar som istället har tappat medlemmar och haft svårt att komma tillbaka de senaste åren är Brunna danssportklubb och Järfälla brottarklubb. Per Aastad, som är tävlingsansvarig hos Brunna danssportklubb, berättar att de fick stänga verksamheten helt under pandemin.

– Eftersom vi håller på med pardans kunde vi inte hålla det avstånd som restriktionerna krävde. Nu har vi fått tillbaka vårt tidigare medlemsantal, men tyvärr tappade vi flera ledare under pandemin så idag har vi mer socialdans än ledarledda kurser.

Ordföranden för Järfälla brottarklubb, Jörgen Alsterbåge, säger att de förlorade 30–35 procent av sina medlemmar 2020–2021. Han förklarar att det största problemet även för dem var att många tränare slutade.

– Halva ledarstyrkan försvann under pandemin. Idag är trycket från nya medlemmar stort, det är många barn och unga som vill börja brottas, men de får stå i kö till våra kurser eftersom vi saknar så många tränare.

Lagsporterna fortsatt stabila

Trots att ishockey och fotboll kräver en del närkontakt kunde Järfällas klubbar inom lagidrott ställa om sin träning och fortsätta i stort sett som vanligt.

– Visst förlorade vi några i och med pandemin, men de gamla medlemmarna har hittat tillbaka nu, säger Lyosha Soldadov från fotbollsklubben Afghanska FF.

Järfälla Basket och Norrort Hockey Club låg också stadigt och har fått fler medlemmar sedan restriktionerna släpptes. Dessutom har friidrotten klarat sig väl igenom coronakrisen – och ökat efter pandemin.

Trots de mest akuta larmen om föreningsdöd under Covid-19 går det alltså att se att många av Järfälla kommuns idrottsklubbar har återhämtat sig väl, två år senare.

Text: Kattis Folkeson
katarina.folkesson@jakobsbergsfolkhogskola.se