Dagens frågaMatNyheterOkategoriseradeSamhälleSenaste

Skatten på plastpåsar kan slopas – Så tycker järfällaborna

Regeringen och SD vill slopa plastpåseskatten.
Men Järfällaborna vi har pratat med anser att skatten fungerade väl.
– Den var ju bra för miljön, säger Marianne Yusuf 22 i Jakobsberg.

I maj 2020 införde den tidigare regeringen en skatt på plastpåsar. Bakom beslutet låg ett EU-direktiv som kräver att medlemsländerna minskar förbrukningen av plastpåsar till högst 40 stycken per person och år. Priset på en plastpåse i butiker höjdes då från cirka tre till sju kronor. Den nuvarande regeringen planerar tillsammans med SD att ta upp förslaget om att slopa skatten på plastpåsar i höstens budgetarbete. 

Plast syns dagligen i naturen, även i Jakobsberg. Foto: Annie Tidholm

Hur påverkar det dig om skatten försvinner?

– Jag slutade med plastpåsar när det blev dyrare, jag brukar köpa papperspåsar istället. Det är billigare och bättre för miljön. Jag brukar ha tygkassar med mig och jag hoppas att jag kommer ha kvar den vanan. Jag tycker att det är dåligt att skatten tas bort för den är ju bra för miljön. 
Marianne Yusuf 22, Jakobsberg

– Jag tar med egna påsar och har aldrig köpt i butiken. Jag tänker på miljön och tror inte att jag kommer förändra mina vanor om skatten tas bort.
Börje Östlund, 90, Jakobsberg

– Jag är van vid att bära allt med händerna och brukar inte köpa påse i affären. Det är ju dåligt med plast om det slängs i naturen men jag tror inte att skatten påverkar mig jättemycket.
Johannes Hanna, 18, Barkarby

– Jag köper mer papperskassar, det är lätt att glömma tygkassen hemma när man ska handla på väg hem från jobbet. Jag har slutat med plast för att det är dyrare och jag hoppas att jag inte faller tillbaka till att köpa plastpåsar. Det kan vara bra med skatt på plastpåsar för en trögtänkt person som jag som lätt glömmer.
Tomas Hellström, 34, Jakobsberg

– Jag kommer från USA och där är kassarna väldigt tunna och går lätt sönder så man måste köpa flera åt gången. Här i Sverige kan man återanvända plastpåsarna flera gånger. 
Lena Hellström, 37, Jakobsberg

Text och bild: Annie Tidholm och Aino Aspelin

Annie Tidholm
Annie.tidholm@jakobsbergsfolkhogskola.se

Aino Aspelin
Aino.aspelin@jakobsbergsfolkhogskola.se