SamhälleSenasteSportTräning och hälsa

Spiders + Bele Barkarby = Sant

De har länge slagits om elitspelare. Nu har de sträckt ut sina trevande händer mot varandra och enats – Järfälla får en ny innebandyklubb.

Järfälla IBK Spiders och Bele Barkarby IF IBF bildar en gemensam innebandyförening till sommaren. I slutet av mars skedde omröstningar i båda föreningarna och majoriteten var för sammanslagning. Till det ordinarie årsmötet i början av juni behöver vissa formella detaljer som nytt klubbnamn vara färdigt, och därefter ska de två föreningarna jobba som en. 

– Första året kommer vi jobba mycket för att få ihop en klubbkänsla, säger Johnn Wahlgren, ordförande för nuvarande innebandyn i Bele Barkarby IF. 

Sammanslagning har diskuterats tidigare bekräftar både Johnn Wahlgren och Daniel Norman, vice ordförande i Järfälla IBK, och anledningarna har varit flera. Enligt Norman har man på seniorsidan värvat varandras spelare fram och tillbaka, vilket har tagit massa onödig energi. Men den viktigaste anledningen är att båda klubbar vill det bästa för innebandyn i kommunen, och enligt Daniel Norman är det då viktigt att behålla breddverksamheten och samtidigt behålla elitverksamhet. 

– Det finns grabbar och tjejer som kanske tycker det är för seriöst i ett lag men så finns det inget alternativ idag och då lägger de klubban på hyllan vilket är oerhört tråkigt, förklarar Daniel. 

Han säger att det måste finnas alternativ utan att behöva satsa på högsta nivån, något som är lättare att möjliggöra i en större förening.

Sammanslagningar och lokaler

Båda klubbar säger att inga lag kommer tvingas slå ihop, men att det till exempel finns juniorgrupper där en hopslagning vore positiv för att slippa ha åldersblandade lag. 

– Det är ju alltid lite känsligt att slå ihop och splittra lag, framförallt för ungdomarna, säger Daniel som även är ledare för ett lag med 15-åriga tjejer. Det får växa fram, ledarna får ta beslut tillsammans med spelarna.

Bevarandet av lag betyder att man i stor utsträckning kommer träna i samma lokaler som idag. Johnn Wahlgren förklarar att särskilt för de unga spelarna, kanske upp till tolv år, är det viktigt att träningen sker i närområdet där de bor. De två klubbarna har sedan flera år samarbetat för att upptagningsområdena för de yngsta ska vara nära hemvisten. Enligt Norman har Bele hållit till i Barkarby och Skälby medan Spiders har täckt upp framförallt Jakobsberg, Viksjö och Kallhäll.

För herrseniorer innebär sammanslagningen att man kommande säsong har ett lag i Allsvenskan, ett i division 2 och flera lag i lägre divisioner. För damseniorerna blir det en speciell situation kommande spelår. Eftersom Spiders A-lag kliver upp från division 2 och Beles A-lag åker ner från Allsvenskan, kommer den nya gemensamma klubben ha två lag samtidigt i division 1. 

Nytt namn, nya kläder

Just nu pågår en omröstning bland medlemmarna om den nya föreningens namn. Sista dag för röstning är 21 april och sedan sammanställs resultatet som måste godkännas av Riksidrottsförbundet. Några av förslagen är FBC Järfälla, Järfälla Bele och Stockholm Nordväst IBK. 

Förutom namnbyte behövs även nytt klubbmärke, och därmed behöver diverse kläder och utrustning bytas ut. 

– Vi kommer nog börja med matchställen, och resten får komma sen. Det viktiga är att tröjorna blir utbytta, förklarar Johnn Wahlgren.  

Både han och Daniel Norman säger att de kommer fortsätta på samma sätt som nu, att klubben kommer stå för matchtröjan medan medlemmarna själva står för shorts och strumpor. En kostnad på ungefär 350 kr sammanlagt per spelare. 

– Vi kanske väljer att ha svarta shorts för det har alla redan idag. Spiders har ett svart bortaställ, fortsätter Daniel Norman.

Resten, till exempel träningsoverall, menar Johnn Wahlgren att det inte är någon brådska att byta ut för spelarna. 

Budgetarbetet för den nya föreningen pågår än, men enligt både Wahlgren och Norman blir det inga stora förändringar för varken medlemsavgift eller aktivitetsavgift oavsett tidigare klubbtillhörighet.

Bildkälla: idrottsfoto.se

Anna Klein

anna.klein@jakobsbergsfolkhogskola.se