HögtiderKulturMusikNöjeOkategoriseradeSenaste

Järfälla Musikkår spelade under ett soligt första maj-firande

Bildtext: Järfälla Musikkår spelade i Sundbyberg under första maj. Foto: Beatrice Sundberg.

I omkring 15 år har Järfälla Musikkår spelat när Socialdemokraterna har demonstrerat under första maj i Sundbyberg. I år var det strålande sol så orkestern slapp frusna fingrar och regnponchos.

Igår på första maj spelade Järfälla Musikkår i Sundbyberg. Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin gick med i tåget och höll sedan tal i Tornparken.

Tobias Baudin (höger) innan tåget avgick. Foto: Beatrice Sundberg.

Fanbärarna, alla som skulle demonstrera och Järfälla Musikkår samlades utanför Sundbybergs Folkets hus för att börja klockan 10. Uppskattningsvis 200-300 personer följde med i tåget. Järfälla Musikkår spelade tre marscher under de cirka 20 minuter som det tog att gå upp till Tornparken. Där hade nästan 300 personer till samlats för att lyssna på Tobias Baudin. Då lämnade orkestern parken och Järfälla i Fokus fick en pratstund med Åke Hedbom, dirigent och ledare av orkestern.
– Vi får ett litet bidrag från Järfälla kommun men det täcker bara hyra och transporter. För att hålla igång verksamheten gör vi flera olika engagemang där pengarna går in i musikkårens kassa. En av sporrarna att vara med i orkestern är att komma ut och spela på trevliga ställen, säger Åke Hedbom.

Spelningarna har bland annat tagit orkestern till Italien.
– 1973 fick vi audiens hos påven. Även fotbollsklubben Roma var på plats då. Veckan efter var det en landskamp på Råsunda som vi spelade på och då träffade vi dem igen, säger Åke Hedblom och ler åt minnet. 

För två veckor sedan började två nya musiker i orkestern, båda kvinnor. De spelar klarinett och flöjt. Två problem är annars återväxten och ekonomin.
– Det är svårt att få in ungdomar i orkestern. De vet knappt att blåsmusik finns eftersom man aldrig ser det på TV eller hör det i radio. Vi har en vänförening som stöttar oss och med deras hjälp kunde vi köpa in en xylofon som kostar mycket pengar, säger Åke Hedbom.

Dagens spelning skedde i strålande solsken och utan missöden.
– Det är roligt att spela på första maj eftersom det är uppskattat, avslutar Åke Hedbom.

Åke Hedbom, ledare av orkestern. Foto: Beatrice Sundberg.

  • Järfälla Musikkår bildades 1957 och hette då Järfälla blåsorkester. 1976 byttes namnet ut till dagens Järfälla Musikkår.
  • Åke Hedbom har lett orkestern sedan 1996 då han tog över efter sin pappa.
  • Orkestern har åkt på 31 utlandsturnéer varav två till USA.
  • Inför deras utlandsresor låter de översätta material om orkestern och Järfälla kommun till det aktuella landets språk.

Text och foto: Beatrice Sundberg
beatrice.sundberg@jakobsbergsfolkhogskola.se