NyheterSenasteSportTräning och hälsa

Armar ska brytas i Veddesta

Det blir hårda tag i Komethallen när armbrytningsmästarna Martin Sohlin och Niclas Lindberg möts den 10 juni. Armbrytarklubben Kometbrytarna som håller till i Järfälla ligger bakom evenemanget. I år blev det Sveriges största armbrytarklubb med över 50 medlemmar.  

– Man ska inte tro att det är samma sak som att hänga mycket på gymmet, säger grundaren Anders Ohlsson. 

Bilder från Kometbrytarnas Facebook och Instagram sidor.

I Sverige finns det omkring 40 olika armbrytarklubbar, stora som små.
Anders Ohlsson tror att filmer på sociala medier har fått folk att intressera sig för sporten och att fler klubbar och föreningar därför kunnat bildats.

– När det kommer till armbrytning kan man inte förlita sig på att det kommer gå bra bara för att man är en van gymbesökare. Koncentration och teknik är avgörande, det är oftast den första sekunden som avgör vem som vinner.

Anders Ohlsson berättar att de flesta kör mot någon i samma viktklass och ålder, så att det ska vara någorlunda jämnt och att det rör sig om mer än bara fysisk styrka. Till exempel en god koordination och ett kallt huvud.

“Supermatcher” har enligt Anders blivit allt vanligare. Då möts erfarna armbrytare som är jämnbra med varandra och en sån match kan dra ut på tiden.

– Man vet verkligen aldrig hur det ska gå, mycket beror på dagsformen. Det kan hålla på i några minuter när det blir riktigt svettigt.

Trots att Kometbrytarna är Sveriges största klubb och att intresset för armsport växer så är det en homogen grupp.

– Vi är väldigt många killar. Förutom min fru Petra som blivit Europamästare och som jag grundade Kometbrytarna med. Sedan har vi 1-2 medlemmar under 15 år och en man som precis fyllt 70. Men vi välkomnar alla som är nyfikna på armbrytning att komma hit och testa på! 

Anders tipsar om hur man blir en riktigt bra armbrytare:

  • Ha en bra handstyrka, i både hand och underarm.
  • Jobbar man med händerna till vardags så är det självklart en fördel.
  • Att ha en bra kroppskänsla kopplat till koordination och rörelsemönster. 

Albin Kaunitz 

albin.kaunitz@jakobsbergsfolkhogskola.se