Dagens frågaMiljöNyheterPolitikSamhälleSenaste

Kolla in den nya tunnelbanan i helgen

Just nu byggs den nya tunnelbanestationen i Barkarby för fullt. På söndag öppnar Region Stockholm upp för besökare som kan följa med 30 meter ner under jord.

Först 2026 börjar tunnelbanan gå, men redan på söndag har du chansen att gå ner i tunnlarna som ska bli Blåa linjens nya slutstation. Klockan 10.00-16.00 är Veddestavallen öppen för besökare för att ta del av det pågående arbetet med den nya stationen. På plats finns biljetter ner till tunneln och fika medan du väntar på din tur. Det finns också möjlighet att ta del av en utställning med både modeller och visionsbilder av framtidens Barkarby där en helt ny stadsdel nu växer fram. 

Promenaden i tunneln är ungefär 700 meter lång och startar vid servicetunneln i Veddesta innan slutdestinationen; stationsutrymmet cirka 30 meter under jord. Järfälla kommun skriver att den som besöker tunneln måste vara minst 120 centimeter lång och kunna gå hela promenaden utan hjälpmedel. 

– Vi bygger tunnelbana för alla stockholmare och därför känns det jätteroligt att bjuda ner de framtida resenärerna under jord, säger Anna Nylén, projektchef för Blå linje till Järfälla kommun.

Praktisk information:

  • Söndagen 23 april, kl 10.00-16.00.
  • Utställning, visningsdag, tunnelpromenad och aktiviteter.
  • Veddestavallen, nära Barkarby station (pendeltåg). Närmaste busshållplats är Barkarby station, Barkarby station övre eller Kontovägen. Evenemanget är bilfritt och det kommer inte finnas några p-platser.
  • Ingen föranmälan krävs och evenemanget är gratis.
  • Praktisk klädsel och rejäla skor rekommenderas och av säkerhetsskäl är det inte tillåtet med barnvagn, rullstol, ledarhund eller permobil.

Bild: Visionsbild av station Barkarby.
Källa: White Arkitekter.

Aino Aspelin

Aino.aspelin@jakobsbergsfolkhogskola.se