KulturSamhälleSenaste

Glitter och glamour på Funkisfestivalen

Den omtyckta sångtävlingen Funkisfestivalen är tillbaka i Järfälla.  Sedan 2015 har glamouren och glittret lockat deltagare att ställa upp i deltävlingen.

Funkisfestivalen är en musikfestival med syfte att lyfta fram personer med funktionsvariationer. Det hela startade med Väsbys Melodifestival 2011. Deltagare från Sollentuna, Täby, Sigtuna och Vallentuna bjöds in för att delta. Sedan dess har fler och fler kommuner runt om i landet anslutit sig och 2019 var 22 kommuner anslutna till festivalen. 

Elin Järnemo är koordinator på Järfälla kulturskola och har varit med i arbetsgruppen för projektet i Järfälla sedan 2017.
– Funkisfestivalen är uppdelad i olika deltävlingar på liknande sätt som Melodifestivalen. Vanligtvis har det varit elva till tolv deltagare per deltävling här i Järfälla, säger Elin Järnemo. 

Daniel Widberg med låten Carina i Nackas deltävling. Foto: Marcus Silfver

Deltagarna måste vara minst 15 år med kognitiv eller neuropsykiatriskt funktionsvariation inom LSS (lagen om stöd och service till vissa med funktionsvariation). Genom att skicka in ett inspelat bidrag till arbetsgruppen kan man gå vidare och få delta i festivalen.
– I Järfälla skickas många in år efter år, men vi försöker alltid att få med nya ansikten på scen såklart, säger Elin Järnemo. 

För att nå ut till nya deltagare arrangerar projektgruppen för festivalen auditions där de bjuder in personer från olika skolor och fritidsgårdar. Därefter avgör de vilka som kommer att få vara med och tävla i deltävlingarna. Bidragen som därefter går vidare till någon av de två delfinalerna, som på senaste åren hållits på Nalen i Stockholm, tävlar om plats i den stora finalen på Stockholm Waterfront. 

Deltävlingen i Järfälla 2021 hålls i januari och kommer ske digitalt på grund av pandemin. I vanliga fall brukar uttagningen ske på Järfällas gymnasiums kulturscen med liveband. Festivalen har vanligtvis gratis biljettuthämtning via biblioteket och biljettantalet brukar ligga på runt 450 stycken. 

Hittills har nio bidrag kommit in till Järfällas jury. Trots förutsättningarna är Elin Järnemo positivt inställd.
– Den stora finalen i augusti i år spelades digitalt på plats på Waterfront och det blev väldigt bra.

Tommy Andersson med låten öppna din dörr. Foto: Marcus Silfver.

Elin Järnemo fortsätter med att säga att hon tror att de har goda förutsättningar att spela in en digital festival i Järfälla. Arrangörerna hoppas också att med det digitala formatet kunnat nå ut till en större publik.

Elin Järnemos upplevelse av deltagarnas inställning till festivalen är att de tycker den är jättekul och att många tycker att det är roligt att stå på scen. Samt på grund av “greenrooms” de brukar ha fyllda med popcorn, läsk och ballonger. 
– Det ger mig mycket glädje att se deltagarna så glada som när de är bland all glitter och glamour på scen, säger Elin Järnemo.

   

Emma Ottosson
Emma.ottosson@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Marcus Silfver