FamiljFeatureNyheterSamhälleVideo

Upplev ett skyddsrum på Riddarplatsen i Jakobsberg

Under torsdagen 23/5 och fredagen 24/5 finns ett skyddsrum för allmänheten att prova på. Det är en plåttank med interaktiva ljud och ljus, för att besökare ska få uppleva om hur det är att vara i ett skyddsrum under krig. Två reportrar från Järfälla i Fokus testar skyddsrummet.

Det finns ca 540 skyddsrum i Järfälla idag. Ett skyddsrum är ett skyddat utrymme för 70 till 180 personer som oftast är beläget under bostadshus tex i källarlokaler. De ska vara förstärkta med stänglar som håller väggarna uppe även om huset ovan skulle rasera vid bombanfall eller jordbävningar. Efter andra världskriget uppkom byggregler att alla hus skulle ha skyddsrum och det var standard tills på 90-talet. Idag har det flesta nybyggen inte skyddsrum. Det finns heller inte några kommunala skyddsrum utan det är individens ansvar att rusta upp med nödvändigheter som kan tänkas behövas om kriget kommer.


Per Wallenthin arbetar för civilförsvarsförbundet som är en frivillig resursgrupp som bifogar polis och säkerhetspersonal vid nödsituation.


Järfälla kommun har ett mål att rusta upp försvaret. I det ingår att se över de skyddsrum som finns och informera allmänheten. Vart man ska ta vägen och vad man behöver ha hemma om elen slutar fungera. Per Wallenthin tipsar om att ha kontanter, vattenbehållare, konserver och batteridriven radio hemma som beredskap. Lika viktig är civil försvarsplikten. Det betyder att alla som bor i Sverige mellan 16-70 år, medborgare eller ej behöver hjälpa till vid nödsituationer.


För två år sedan när det blev översvämning i Barkarby fick vi på civilförsvarsförbundet bistå polisen. Då stod jag där och vägledde trafiken. Man måste hjälpas åt, det blir extra tydligt i krissituationer säger Per Wallenthin.  

OBS! Varnar för känsliga tittare.
Följ reportrarna Miriam Linne och Neda Amelis upplevelse inne i skyddsrummet.


Det var väldigt obehagligt och läskigt. För mig var det här 90 sekunder och för någon annan en sann upplevelse, säger Neda Ameli.


Miriam Linné håller med.


Kändes skönt att lämna container och komma ut i det fria. En enorm tankeställare för de som måste gömma sig i flera dagar och uppleva ett krig på riktigt, säger Miriam Linné.


Per Wallenthin visar saker som bör finnas i ett skyddsrum.
– En del av sakerna går att köpa i förebyggande syfte på bland annat Clas Ohlson, säger Per Wallenthin.

Inne i containern lyser en blå lampa strax innan ljud och vibrationer startar,  för att skapa en realistisk känsla.

Text av: Neda Ameli, Miriam Linné och Viviana Celsius
Foto och video av:
Neda Ameli och Miriam Linné

neda.ameli@jakobsbergsfolkhogskola.se
miriam.linne@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar