FamiljFeatureSenaste

Högsäsong för bröllop

Med vårens värme och sommaren på glänt har bröllopssäsongen dragit igång. I Järfälla finns det möjlighet att både tillbringa den stora dagen på det traditionella sättet i kyrkan men även med en borgerlig vigsel.

I Järfälla kommun så finns det sju kyrkor du kan välja mellan ifall du vill gifta dig i kyrka. Krister Kappel är präst och arbetsledare i Järfälla Kyrka.

Han berättar att kyrkan under högsäsongen har upp mot 30 vigslar.

Måste man vara kristen för att gifta sig i kyrka?

Vad jag tänker som kristen i detta sammanhang är att minst en måste tillhöra Svenska kyrkan. Det betyder inte att man måste tro på ett visst sätt eller gå på alla församlingar.  Är man inte med i Svenska kyrkan men vill gifta sig i kyrka ändå så kan man betala för det.

Vad ska man tänka på när man går på bröllop?

Att festen börjar redan i kyrkan! Utan gudstjänsten i kyrkan blir det ingen fest eller tillställning efteråt. Paret kan tänka på att ta det lugnt, inte känna någon prestation, var avslappnad och ta emot.

Vad tycker du är det roligaste med vigseln?

Förutom gudstjänsten så tycker jag samtalet innan. Jag får träffa brudparet, lära känna dem och för att därefter kunna skriva ett tal. Jag har olika modeller för mina tal men alla är personliga. Det är viktigt att brudparet ska känna igen sig i mitt tal, att gästerna ska skratta minst en gång och att alla ska förstå att det är en glädjedag.

Är du gift?

Ja! Jag gifte mig i Svenska kyrkan i Köpenham faktiskt. I år firade vi 14 år som gifta.

Borgerliga bröllop är även de väldigt vanliga i Järfälla. Susann Hedman Niemi (MP) berättar att om hon hade tackat ja till alla förfrågningar hade hon haft flera vigslar per dag men hon försöker hålla det till en om dagen.

Vad är skillnaden med borgligt bröllop och kyrkligt?

Skillnaden är mycket som det låter. Du vigs inte i samband med religion och inte av en präst.  Den stora skillnaden är väl att man lovar inte sig till Gud utan varandra.

Vad ska man tänka på när man går på bröllop?

På borgerliga bröllop är det inte så mycket gäster. Det brukar mest vara paret och deras vittnen. Folk brukar ha kul och uppföra sig bra men man ska kanske tänka på att stänga av mobilen.

Vad tycker du är det roligaste med vigseln?

Det är så många roliga människor och folk är så positiva den dagen. Det känns även som man är med om något nytt och viktigt. Det är mycket trevligt.

Är du gift?

Ja! Är inne på mitt tredje äktenskap nu. Jag har gift mig både kristet, muslimskt och borgerligt.

Text: Jonna Carlström

jonna.carlstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se


Lämna ett svar