KulturSamhälleSenaste

Hantverkscaféet som vill nå ut till fler

Garn, fika och slöjdinspiration. På biblioteket i Bas Barkarby är det hantverkscafé på måndagskvällar. 

– Det är väldigt prestigelöst. Vi är ju också nybörjare, säger Camilla Hallmin, bibliotekarie.

Det är snart ett år sedan det nya biblioteket i Bas Barkarby öppnade upp för allmänheten. Här arrangeras sedan februari hantverkscafé mellan klockan fem och sju på måndagskvällar. Framdukat finns fika och tanken är att du tar med dig ett pågående projekt som du har och jobbar på det. Det kan vara ett broderi, en virkning eller kanske bara ett nystan och en idé.

Två som sitter och virkar i rummet den här måndagskvällen är Vian Jabbar och hennes elvaåriga dotter Dania Saman från Kallhäll. Det är tredje gången de är här. De upptäckte aktiviteten när de kom till biblioteket för att Dania behövde läxhjälp. Båda fastnade för att vara här och tyckte det var kul.

Det är tredje gången Vian Jabbar och Dania Saman besöker hantverkscaféet.
Foto: Karin Lindh

– Huvudet fick vila. Det var jättemysigt, säger Dania.

Också Vian uppskattar att vara här på måndagarna.

– Vi tänker inte på något annat när vi är här, säger hon.

Initiativtagare till hantverkscaféet är bibliotekarierna Linnea Forslund och Camilla Hallmin. De båda har intresse för slöjd och hantverk sedan innan, främst är det stickning de själva fastnat för. De såg också att det fanns ett intresse hos besökare att lyfta fram det egna skapandet. Syftet med kvällarna är att möta det önskemålet och göra biblioteket till en miljö där man träffar likasinnade och kan utbyta kunskap.

Camilla Hallmin och Linnea Forslund är bibliotekarier på biblioteket i Bas Barkarby.
Foto: Karin Lindh

– Jag blir alltid inspirerad och sätter mig när jag kommer hem på måndagar, det är jätteroligt! säger Camilla.

De berättar att det inte är så många som hittat till hantverkskvällarna än. Linnea menar att de inte bara behöver sprida att aktiviteten finns – utan också informera om att biblioteket finns, och att det kommer ta tid. Ett hinder för både biblioteket och måndagskvällarna är att det byggs mycket i området.

– Vi befinner oss på en byggarbetsplats. Många upplever att det är svårt att ta sig fram här, säger Linnea.

Samtidigt har initiativet fått mycket positiv respons och uppskattning från besökare. Linnea och Camilla har många idéer för att vidareutveckla kvällarna. Till hösten hoppas de kunna samverka med exempelvis andra lokala hantverksföreningar och privatpersoner.

– Vi testar oss fram, förhoppningen är att det sprider sig, säger Linnea.

Karin Lindh

karin.lindh@jakobsbergsfolkhogskola.se