FeatureNyheterSamhälleSenaste

En God Jul utan inbrottstjuv

Julen står för dörren, så även inbrottstjuvarna. Bara senaste veckan har tio inbrott rapporterats i Järfälla. Då många reser bort under julhelgen gäller det att säkra hemmet och ta hjälp av grannarna.

Det har varit en lugn vår och sommar. Statistiken visar att det skett 22 procent färre inbrott jämfört med fjol. Men under hösten har Järfällaborna varit hårt utsatta.
– Det är extra mycket inbrott denna period före jul när det är mörkt ute och det inte finns någon snö att lämna spår i, säger Albin Näverberg, polis i Järfälla.

Albin Näverberg, 64år

Nästan alla inbrott sker dagtid när folk är på jobbet.Mest drabbade är villor och radhus men även lägenheter på bottenvåningen. Man ska vara extra försiktig med att lämna sin laptop synlig i fönstret eller andra dyra föremål som lockar till inbrott.
– Skapa inte situationer. Få det att se ut som att du är hemma, bomma inte igen, tipsar Albin Näverberg.

Det finns en grannsamverkan i Järfälla. Genom den finns en direktkontakt till polisen om man vill tipsa om iakttagelser. Ser du en okänd person som rör sig i området, våga störa men håll god min och underrätta sedan polisen, uppmanar Albin Näverberg. Han berättar att det finns poliser med hundar som rör sig naturligt i området då hundarna behöver rastas regelbundet.

Råd inför julen är att inte annonsera i sociala medier att du ska resa bort. Be grannen parkera sin bil på din uppfart och tömma posten åt dig. Timer för radio, tv och lampor är ett hett tips. Även lampor som tänds vid rörelse utanför fönstret har visat sig ge bra effekt.
– Belysning med rörelsesensor blir årets julklapp, säger Albin Näverberg.

 

 

Text och bild:
Rosanna Berg
rosanna.berg@jakobsbergsfolkhogskola.se

 

Serie:
Line Alfredsson
line.alfredsson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar