FeatureNyheterSamhälleSenaste

Splitterny busslinje från Jakobsberg till Akalla

En gång om året ser SL över sin trafikplanering i hela Stockholms län. Då läggs hållplatser till, linjer tas bort och trafiken förändras. Nu har Järfälla fått nya busslinjer.

Klockan är 13.48 och SL:s nya linje 551 avgår från Jakobsbergs station. En handfull passagerare ska åka med. Bussen ser ut att vara helt ny. Det är rent och fint trots det gråa decembervädret utanför bussfönstren.

Osman Taha sitter bakom ratten och är en av chaufförerna som kommer att köra den nya linjen.
– Det är viktigt att tänka positivt. Det uppskattas när passagerarna hälsar och säger tack eller ler. Då blir man inte trött på jobbet.

En av passagerarna är Christel Gorwat som bott i Viksjö sedan 50-talet. Hon berättar att det har byggts mycket i området sedan dess. Idag är första gången hon åker den nya linjen.
– Den är väldigt ny så det kanske inte är alla som vet om att den finns. Men jag har fått bra information av SL. Både lappar i brevlådan och på bussterminalen, säger Christel Gorwat.

Vad krävs för att sitt område ska få en ny busslinje?
– Stockholm växer, områden utvecklas och vi tittar på detta en gång per år.Det som kan avgöra om ett område får en ny busslinje är en betydande ökning av resenärer eller till exempel en ny stadsdel. Vi utvecklar kollektivtrafiken tillsammans med bussföretagen och kommunerna men de som kör bussarna är också viktiga i den dialogen för de vet hur det ser ut, säger Aleksander Krajisnik, pressansvarig på SL.

 

 

Om de nya busslinjerna

  • Den 9 december startade två nya busslinjer i Järfälla.
  • Linje 551 går mellan Jakobsbergs centrum och Akalla.
  • Linje 590 är ringlinjen som går nattetid mellan Jakobsberg och Barkarbystaden via bland annat Viksjö och Veddesta.
  • SL har också gjort förändringar i de befintliga linjerna 567 och 591.

 

 

Text och bild:
Caroline Bondhus Lindgren
caroline.bondhus@jakobsbergsfolkhogskola.se

 

Lämna ett svar