FeatureKulturSenaste

Veganska recept inför julen

Järfällas i Fokus redaktion har själva provlagat några gröna varianter av julbordets favoriter. Vegansk sill, honungsglaserade brysselkål och vegansk kola. Hitta din favorit!

 

“Oj. Det smakar verkligen som sill!”, kommenterar en av de annars köttätande provsmakarna positivt.

Vegansk sill:

  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 10 kryddpepparkorn
  • En halv aubergine
  • 1 rödlök
  • 1 morot

Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor. Skär auberginen i sill-stora bitar. Skiva löken och moroten. Lägg grönsakerna i lagen och koka upp. Låt svalna, häll i burkar och låt marinera över natten.

 

Rostade och honungsglaserade brysselkål:

Brysselkål är som mest i säsong under december månad. Passa på och gör den här veganska favoriten till årets julbord!
  • Brysselkål
  • 1 dl olivolja
  • Salt och peppar
  • 2 dl honung
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 25 g smör
  • 3-4 salladslökar
  • Citronskal

Sätt ugnen på 220 grader. Dela brysselkålen på mitten. Lägg de i en skål tillsammans med olivolja, salt och peppar. Blanda ordentligt. Placera brysselkålen med den runda sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen tills de får en gyllene yta, 20-25 minuter. Under tiden, värm honungen i en kastrull på medelvarm temperatur tills den blir bärnstensfärgad, 4-6 minuter. Sänk värmen och tillsätt vinägern. Rör hela tiden. Ha i smöret, salt och peppar. Rör tills allt smälter samman. När brysselkålen är färdiga, blanda ihop med honungsdressingen. Tillsätt hackad salladslök och toppa med rivet citronskal.

 

Veganska risbräck:

Barnsligt goda veganska risbräck
  • 100 g mjölkfritt smör
  • 1 dl kakao
  • 1, 5 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk flingsalt
  • 5 dl puffat ris

Smält smöret i en kastrull och rör ned allt utom det puffade riset. Låt puttra några minuter under omrörning. Ta bort från värmen och blanda ner det puffade riset. Häll i en form med bakplåtspapper, toppa med extra flingsalt. Låt stelna i kyla och skär sen rutor.

 

Veganska vita tryfflar med kokos och passionsfrukt:

De vita tryfflarna blev en favorit för många. Söta och fräscha på samma gång!
  • 200 g vegansk vit choklad
  • 1 msk kokosgrädde
  • 2 passionsfrukter
  • 1/2 krm äkta vaniljpulver (kan uteslutas)
  • en nypa salt
  • 1/2 dl riven kokos
  • ca 1/2-1 dl riven, rostad kokos att rulla i

Smält den vita chokladen över vattenbad. För över till en djup behållare (typ en sån som hör till stavmixern). Gröp ur innanmätet ur passionsfrukterna och ha i. Ha även i kokosgrädden, vanilj och salt. Mixa slätt med en kraftig stavmixer så att passionsfruktskärnorna krossas. Rör i kokosen. Låt stelna i kylskåp eller frys. Ta ut, rulla till bollar, rulla i rostad kokos. Förvara kylt.

 

Vegansk kola med havssalt:

Den veganska varianten är precis lika god och seg som vanlig kola.
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk äkta vaniljpulver
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl kokosgrädde
  • 100 gram mjölkfritt smör
  • 2 dl kokosgrädde, bara den tjocka delen.
  • 200 g mörk vegansk choklad
  • 1 dl honung eller agavesirap
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • Kakao, krossad polkagris eller något annat att rulla i

 

Vegansk chokladtryffel:

Len, lyxig och helt vegansk chokladtryffel.
  • 2 dl kokosgrädde, bara den tjocka delen.
  • 200 g mörk vegansk choklad
  • 1 dl honung eller agavesirap
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • Kakao, krossad polkagris eller något annat att rulla i

Smält chokladen över vattenbad och rör ned honung/agave. Låt svalna något. Rör ihop med kokosgrädden. Tillsätt salt och vanilj. Ställ i kylen eller frysen tills smeten stelnar. Rulla till bollar och rulla i kakao, krossad polkagris eller något annat du gillar.

 

Text och foto:
Felicia Hassan
felicia.hassan@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar