SamhälleSenasteSportTräning och hälsa

Sportoteket utrustar för sommaren

Golfklubbor, skateboards och tält. Nu laddar Sportoteket upp för vårens och sommarens upplevelser i Järfällas natur- och föreningsliv. Bor man i Järfälla kommun lånar man all utrustning gratis. – Hela Järfälla kommer hit, säger Saad Kasim som håller full koll på sportprylarna.

Vintern har rasat ut och snön har smält bort. Skidor och stavar står i stora drivor nere på Sportoteket nära Järfälla centrum och nu plockas vår- och sommarutrustningen fram. Hit kommer människor i alla åldrar för att låna sportartiklar. Det geografiska läget är strategiskt bland simhall, ishall och sporthall. Och dessutom: det är gratis för alla som bor inom Järfälla kommun och artiklarna kan man låna i upp till två veckor.

– Med tanke på alla höjda priser för el, mat och hyra så är det extra viktigt att den här verksamheten finns. Någon sa att pjäxor och skidor kostar 400 kronor att hyra för en dag på en skidanläggning. Det är mycket pengar för en hel barnfamilj, konstaterar Michael Belaew och lägger upp nyfixade cykelhjälmar på hyllan. 

Sedan lite mer än en månad arbetar Michael Belaew på Sportoteket och tidigare har han jobbat i många år med möbler och återvinning av olika slag runt om i kommunen. I bakgrunden Saad Kasim.

För den nyfikne finns mängder med artiklar att botanisera i; tält, cyklar, fiskespön och inte minst golfklubbor. Men man tar gärna emot ännu mer friluftslivs-utrustning inför den stundande sommaren. Såväl vuxna som barn syns bland låntagarna och enligt Saad Kasim är verksamheten helt unik i Stockholmsregionen och har öppet dagtid alla vardagar i veckan.

– Under en tremånadersperiod lånade vi ut närmare sju tusen prylar. Det var lång kö här utanför på Sportlovet. Och nästan alla skolor i Järfälla kommun kommer hit och lånar saker. Det är vår chef Abbas Hamade som ligger bakom idén, berättar Saad Kasim.

Saad Kasim promenerar varje dag till jobbet och spelar gärna bordtennis. Sedan sex år jobbar han på Kompetenscentrum där Sportoteket drivs och han har full koll på alla prylar.
Foto: Privat
“Vi ska lägga dem i bättre ordning! Vi har en hel del skateboards att låna ut”, påpekar Saad Kasim.
Foto: Privat

Abbas Hamade, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten, initierade projektet 2019 som en följd av att Järfälla kommun satsade på så kallat välfärdsjobb. Sportoteket ligger i Kompetensutvecklingscentrums lokaler i Jakobsberg. Det specifika med just detta projekt, är att samordningen av anställningar och resurser förväntas bidra till att stärka välfärden i kommunen. – Jag såg att det var många barn och vuxna i kommunen som inte idrottade eftersom de inte hade tillgång till sportartiklar. Samtidigt var många arbetslösa och prylar slängdes på tippen. Då fick jag denna tanke om att vända mig till allmänheten och börja samla och skapa ett materialbibliotek.

Abbas Hamade har själv har inget specifikt idrottsintresse utan benämner sig som en gammal kommungubbe. Tidigare jobbade han även  som lärare på Komvux och berättar att han alltid haft ett stort intresse för att hjälpa människor. De flesta av möblerna på hans kontor är återvunna genom projektet ”Återbruk”.
Foto: Privat

Verksamhetens material för utlån baseras helt och hållet på gåvor från allmänheten. Detta gör att det inte går att styra utbudet eller välja kvalité, det finns ingen inköpsbudget. Allt tas emot i flyghangaren i Barkarby och ses noggrant över och det som inte går att rädda plockas isär och skickas tillbaka till sopåtervinningen. Det som kan användas tas om hand och repareras av Sportotekets egna hantverkare och reparatör Elias Saak.

– Han kan reparera det mesta, han är guld värd, säger Abbas Hamade.

Elias Saak befinner sig på en annan våning och målar vita väggar. Han rings upp och ombeds komma ner och visa sin verkstad. På två minuter är han nere och sätter igång slipmaskinen för skridskor. Snabbt som ögat är ett par skridskor skarpa som knivar; det märks att han gjort detta många gånger. Med vit stelnad färg på händerna visar han sen fram en del av en symaskinsmotor som han ska reparera. Tidigare jobbade han mycket med dammode, berättar hans kollegor. Några få ord uttrycks på svenska men han är mån om att säga att han uppskattar Sverige väldigt mycket.
Foto: Privat

Så här gör du för att låna på Sportoteket:

  1. Besök Sportoteket i Järfälla på Mjölnarvägen 6.
  2. Leta rätt på sportprylarna du vill låna.
  3. Låna sportprylarna i upp till två veckor, med möjlighet till förlängning. 
  4. Lämna tillbaka sportartiklarna du lånat där du lånade dem, vid Mjölnarvägen 6. 
  5. Du kan även lämna in sportartiklar du inte längre behöver. Tänk på att det du skänker ska vara i gott skick.

Mer info: https://www.jarfalla.se/fritidochkultur/idrottochmotion/sportoteketijarfalla.4.68d543851684dc2563223f62.html

Josefine Chiacchiero

josefine.chiacchiero@jakobsbergsfolkhogskola.se