FotoKulturSamhälleSenaste

Fågelälskaren som ställer ut fotografier i Jakobsberg

Isak Koria är hobbyfotografen som skiner upp varje gång han får prata om sitt stora intresse, fåglar. I Huset på höjden i Jakobsbergs ställer han ut en del av de fåglar han fångat på bild under alla de timmar han till vardags spenderar i skogen. 

– Man mår så bra i naturen. Att få se färgerna och årstiderna som ändras är fantastiskt. Att få gå många kilometer i skogen varje gång man är ute. Det är kul att lyckas fota fåglarna men jag tror också det är väldigt bra för hälsan att vara ute i naturen, berättar Isak Koria, när vi möter honom i lokalen där han ställer ut. 

När Isak Koria blev pensionär för två år sedan kunde han blomma ut i sina intressen; fåglar  och fotografi. Nu är han ute många timmar åt gången, flera dagar i veckan, i jakten på att kunna lägga till fler fåglar i sin samling. Isak Koria berättar att det krävs ett stort intresse, varma kläder, matsäck och mycket tålamod, men han tipsar också om att gå med i en klubb för att göra det till en social aktivitet. Han är själv medlem i Järvafältets Ornitologiska Klubb.

– Det är jättekul! Man känner att man är en av dem och att man inte är ensam. Vi träffas ett stort gäng och skriver upp på en tavla vilka fåglar vi har sett under dagen. 

I klubben finns alla åldrar och det är en fin gemenskap, berättar han. Men Isak Koria kan sakna fler som honom själv, en man med invandrarbakgrund. 

– Många av mina landsmän från Mellanöstern sitter och dricker te, röker och spelar kort. Det är väl inget fel med det egentligen, men det är inte min stil. Jag behöver röra på mig! 

Isak Koria har i sitt yrkesliv jobbat med integrationsfrågor och är än idag aktiv inom föreningen Jasminhuset. En syrisk förening som arbetar med integration. Isak bjöd in Jasminhusets medlemmar på vernissage och fick då visa upp sina fågelbilder.

“Den är så vacker med sina färger” säger Isak Koria med tindrande ögon.
Foto: Marve Ahlner

– De blev förvånade men också imponerade. Att en kille med invandrarbakgrund kan ha det här intresset och ta de här bilderna. Då känner jag mig stolt, säger Isak och blickar ut över sina bilder. 

Han är ödmjuk när det kommer till sin kunskap om fåglar och beskriver själv som nybörjare. För att lära sig mer kollar han mycket på internet och ser på naturfilmer. Men även vännen Göran är en bra lärare som han ofta har med sig på sina utflykter i skogen.

– Han är lite äldre än mig och har stor erfarenhet. Han lär mig jättemycket!

Marve Ahlner

marve.ristrand@jakobsbergsfolkhogskola.se