NyheterSamhälle

Veteranbuss ska hjälpa krigets offer i Ukraina

Vad gör man om man har en 38 år gammal skolbuss till övers? Järfällabon Jonas Kvarneby kör runt i Stockholm och samlar in förnödenheter till krigets Ukraina.
– Vi har en buss, klart vi ska hjälpa till.

Torsdag morgon och en nästan tom parkering vid Barkarby Handelsplats. Vid infarten står Luleåbussen 100, en 38 år gammal veteranbuss. I vindrutetorkarna hänger en ukrainsk flagga och på destinationsskylten står det ”Buss och kram”. 

Luleåbussen 100 är ett initiativ av några vänner som äger en Scania modell CN 112 från 1984.
Den tidigare ägaren, Luleå Stadstrafik, hade bussen i service ända fram till 2017 då kompisgänget från Stockholm förvärvade bussen. 

När kriget bröt ut i Ukraina kom de på idén att göra en insats för människor i nöd och inledde ett samarbete med ett annat initiativ för hjälpinsamling, ”Skicka vidare till Ukraina”.

– Vi är några kompisar som äger den här bussen, och vi tänkte “vi har en buss, klart vi ska hjälpa till”. Vi samlar ihop saker runt om i Stockholm och kör ner till Tystberga utanför Nyköping. Därifrån kör “Skicka vidare till Ukraina” ner det vi samlat till gränsen och ibland in i Ukraina, säger en av bussägarna Jonas Kvarneby.

Patrik Ohlsson, som är volontär åt Luleåbussen 100, visar runt bland kartonger där mat och sjukvårdsprodukter ligger noggrant sorterat. På frågan om hur uppslutningen varit hittills svarar han att det gått bra och särskilt i innerstan. Jonas Kvarneby håller med:

Patrik Ohlsson. Foto: John Pira

– Det har varit bra uppslutning, men det har gått lite trögt här i Järfälla. Till Hammarby sjöstad hann vi knappt komma innan vi blev överösta med saker, säger han.

Men allt har inte varit hel problemfritt. Jonas Kvarneby minns ett tillfälle i Viksjö centrum där en bil passerade i hög fart, pekade finger genom fönstret och skrek svordomar som ”åt helvete med Ukraina”.

– Jag har informerat alla inblandade att det kommer att finnas människor som inte gillar det vi gör, men vi försöker att inte ta den konflikten, säger han sammanbitet.

Vad tar ni helst emot?

– Vi tar inte emot några kläder, det behöver dem inte där nere just nu. Framförallt samlar vi in torrmat, mat med lång hållbarhet som soppor, pasta och ris. Och sjukvårdsprodukter.

Luleåbussen avslutar nu denna resa med återbesök i bland annat Viksjö och Järfälla men hoppas samtidigt på att kunna hjälpa till inom en snar framtid.

– Det här kriget kommer nog att hålla på ett tag, avslutar Jonas Kvarneby

John Pira

john.pira@jakobsbergsfolkhogskola.se