FamiljJulKultur

Åke förverkligade drömmen att bli jultomten


Åke Holm, 58 år, firar 10-årsjubileum som jultomte i år. Han började redan som 13-åring i Dalarna när han kom på idén att han skulle överraska sina yngre syskon på julafton. De blev så glada och förundrade över att de hade sett tomten, minns Åke. 

– Då sa jag till mamma att jag ska bli tomte när jag blir stor. 

Åke Holm är känd som jultomten i Järfälla. Från morgon till kväll på julafton åker han från hus till hus, lägenhet till lägenhet och knackar på hos snälla barn i tre kommuner: Järfälla, Upplands Bro och Håbo. Åke måste numera ofta tacka nej till föräldrar som vill att han ska komma hem till deras barn på julafton, då han är fullbokad. Han brukar trösta dem med att säga att jultomten även kommer på natten och lämnar paket och tyvärr inte hinner träffa alla barn i världen på ett enda dygn. Det brukar barnen köpa.

Men man kan fortfarande skriva brev till jultomten. Och få svar. Barnen ska lägga brevet till tomten längst ned i frysen, till höger, för att brevet ska komma fram till Nordpolen. Tre, fyra dagar senare ligger det ett brev med svar från jultomten på samma plats. På finaste papper med vaxsigill och i snirklig stil i guld och silver svarar Åke personligt på barnens brev där de skrivit hur de uppfört sig under året och vad de önskar sig till jul. Åke är noga med att påpeka för barnen – och deras föräldrar – att det inte är julklapparna som är huvudsaken.

– Det centrala ska inte vara själva önskelistan, de får önska sig högst tre saker. Sen är det viktigt att de skriver och berättar att de varit duktiga både i skolan och hemma. Det är sånt som jultomten vill läsa om!

Åke Holm till vardags. Foto: Linda T Olivé
Åke Holm som jultomte. Foto: Privat

Drömmen väcktes som barn

På frågan om hur han fick idén att bli jultomte, berättar Åke om hur det som han faktiskt ser som ett kall föddes. Han växte upp på en gård med hästar och höns nära naturen i  Dalarna. En jul fick han idén att han skulle klä ut sig till jultomte och ta fram släden och bära på en jutesäck fylld med hö och en lykta, så att hans yngre systrar skulle tro att de sett jultomten. Han kom överens med sin mamma när det skulle ske så att småsyskonen var vid vardagsrumsfönstret den tidpunkt han skulle passera. 

– Det var mörkt, fast klockan var fyra, men jag såg dem i ögonvrån och de kunde se mig i ljuset från fönstren som föll utanför. Jag gick förbi med släden och vinkade och gick sen upp i skogsbrynet.

Åke bytte om i snickarverkstaden och gick sen in i huset där hans systrar uppspelta kom springande mot honom och berättade att de sett jultomten vinka åt dem. Senare den kvällen bestämde sig Åke för att han skulle bli jultomte när han blev stor. Även om det tog sin lilla tid, lever han den drömmen idag.

– Man vill ju ha rätt ålder inne, så man faktiskt ser ut som tomten. Mitt eget skägg växer fort, men när juleventen börjar närma sig går jag till barberaren som fixar till det. Sen blåser jag med varmluft och fluffar upp det med en borste.

Blir ofta anlitad

Åke är till yrket markanläggare, hantverkare, snickare och målare. Det arbetar han med större delen av året, sommar och vinter. Det är i november förfrågningarna börjar komma in. Förutom jultomte på julafton hos barnfamiljer så efterfrågas han av matkedjor som ICA Maxi, julmarknader och andra julevent. Han kan sitta i en stor pampig stol och ta emot barn som radat upp sig i kö för en pratstund med tomten. En annan gång går han runt på julmarknad och minglar: “Ho – ho – ho”. Men det är inte ett lamt hoande, det ska vara kraft bakom, demonstrerar Åke med ett perfekt bullrande tomte-skratt.

– Jag är ganska högljudd och gladlynt av mig. Och jag har min färdiga repertoar när jag pratar med både föräldrar och barn på eventen.

Åke anlitas också för reklamjobb. Han var jultomte i den rikskända ICA-reklamen på TV med Stig 

och gänget julen 2021. Det dyker upp nya reklamerbjudanden med jämna mellanrum. Ett nytt stort reklamjobb blir kanske verklighet snart, det ska spelas in på Island eller Skottland och Åke väntar på svar efter att ha skickat in ett lönebud. Men det är inte alltid som tomten han efterfrågas, ska tilläggas.

Åke gör också en hel del ideella event, allt från demensboenden till jourhem för kvinnor och barn. Han berättar om ett tillfälle när han besökte ett demensboende som hade köpt varsin julklapp till alla som han skulle dela ut. Den förundran och glädje han möttes av påminde honom om barnens reaktion. Dementa tappar närminnet först och kommer ihåg barndomen längst, och de kom definitivt ihåg jultomten. 

– Jag tror att tron på tomten ligger väldigt djupt hos människor, även som vuxna. 

Linda T Olivé

Ett svar på ”Åke förverkligade drömmen att bli jultomten

Kommentarer är stängda.