JulKrönikaKultur

Nu är julen här med allt vad det innebär

Kulturredaktören reflekterar över veckan som gått – med allt från jultomtar till fotoutställningar och bakverk.

När börjar egentligen julen? Människorna i Jakobsberg är ganska eniga, så länge det är i december – i alla fall om man ska tro vår enkät. Jag brukar vara väldigt strikt med när julen börjar, jag dricker inte julmust innan första december och jag äter inte lussebullar innan lucia. Men i år har något hänt, jag har spårat ur. Jag drack min första julmust den 17 november, samma helg köpte jag glögg och konsumerade det i mängder. Jag blev dessutom väldigt exalterad över intervjun med Järfällatomten och fick en stark känsla av att sätta på julmusik och klä granen. Jag älskar julen och det verkar som att jag är beredd att släppa på alla hämningar, men för alla människor världen över är inte dagarna kring den 24 december en fin och fröjdesfull tid. Jag tänker på Tage Danielssons vackra ord i ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”.

”Nu tändas tusen juleljus. Vem tänder ljus för den som vandra i mörker? Dansa kring granen, hoppfarallala. Glädjens högtid. Kallt lyser julens stjärna på dem som icke hava något hem.”

I konflikten mellan Israel och Hamas är det många människor som har förlorat sina hem. Om man firar jul eller inte är olika i de krigsdrabbade områdena, men jag hoppas att vi oavsett är många som tänder ett ljus för de som just nu vandrar i mörkret där. En person vi skrivit om under veckan är Björn. Han är 91 år gammal och har länge jobbat, och varit kompis, med förintelseöverlevaren Emerich Roth. När Björn berättar om sin nu avlidne vän och vad han skulle kunna tänkas tycka om konflikten säger Björn att Emerich nog skulle dela hans syn om att konflikten är dubbelsidig men ”är man människa så är man det, vi är alla medmänniskor”.

Julens stjärna lyser likaså kallt på de människor som befinner sig i striden mellan Ryssland och Ukraina. Många ukrainska människor har även tvingats lämna sina hem och en del av dem har kommit hit, till Järfälla. De samlas varje onsdag i Mariakyrkan i Jakobsberg för att göra aktiviteter ihop, bland annat har de simmat tillsammans och besökt olika museer runt om i Stockholm. Några deltagare har målat tavlor och ställer nu ut sina alster i kyrkan – perfekt att köpa som julklapp!

Det är inte bara klappar som ska fixas inför jul. För många innebär veckorna i december ett evigt bakande, fejande och putsande. Det är nästan som att man har för lite tid. 

Tiden är något som är centralt i fotoutställningen ”Swedish Dads” – tiden då pappor är hemma med sina barn. Jag undrar hur länge min egen pappa var föräldraledig, det får jag ringa och fråga. Det visar sig att min pappa inte är helt säker, inte min mamma heller. Men minst tre månader gissar de båda. De pappor som är med i fotoutställningen har alla varit hemma från ett halvår till ett år, undra om de hann med mer julstök än min egna pappa gjorde?

På tal om julstök och mina föräldrar. Min mamma bakar den godaste mjuka pepparkakan i hela världen. Den är så god att jag till och med hade det som dessert på min student. I kulturredaktionens café-test var det tyvärr inga mjuka pepparkakor med. Det var inte så mycket juliga kakor med alls faktiskt, men kanske hade betyget blivit ännu bättre om så var fallet.

Nähä, om jag ska ta och koka en kopp glögg, kanske att jag ska gå och köpa lussebullar också – nu när jag ändå har tappat det.

Text: Nellie Rolandsson
nellie.rolandsson@jakobsbergsfolkhogskola.se